Parádés nyarat zártak a megyei úszók

2019.09.12. 07:25

Parádés nyarat zártak a megyei úszók

Nyáron rendre fantasztikus eredménysorokról írhattunk a korosztályos és felnőtt országos úszóbajnokságokról. A főszezon véget ért a sportágban, így arra kértük a Csongrád megyei egyesületek edzőit, értékeljék a hátunk mögött hagyott, érmekben és egyéb sikerekben rendkívül gazdag hónapokat.

Papós Tamás

A magyar úszóegyesületek or­­szá­­gos bajnoki rangsorában – itt már csak a decemberi rövidpályás ob pontjait számítják majd be – két Csongrád megyei klub is a top 10-ben van. Ez is jól mutatja: parádés nyarat zártak régiónk csapatai. A hazai rende­zésű junior vb koronázta meg a főszezont, amelynek értékelé­sére régiónk minden vezetőedzőjét felkértük.

A legnagyobbakkal versenyeznek

A Haász SZUE nemcsak egyéni, hanem csapatszinten is a legerősebb teljesítményt tudhatja maga mögött, és ezt nem azzal érdemli ki, hogy jelenleg a legjobb Csongrád megyei és második legjobb vidéki egyesületként ötödik helyen áll a hazai rangsorban. Az ifjúsági ob-n ugyanis a legeredményesebb klub a szegedi volt.

– Már most több pontunk van, mint tavaly ilyenkor, pe­­dig az is sikeres esztendő volt, így elégedettek lehetünk – kezdte értékelését Gellért Gábor vezetőedző. – A legnagyobb klubokkal versenyeztünk ér­mekért minden korosztályban, az összesített 4. helyért pe­­dig még harcban vagyunk a Fe­­rencvárossal. Mi saját neveléssel dolgozunk, ezért még büszkébbek vagyunk az eredményekre. Nagy öröm, hogy a lányok után most már a fiúk is dobogós helyezésekért küzdenek, sőt, ifjúsági Eb-bronzot is szereztek. A gyorsváltóink ki­­emelkedőek voltak, hiszen minden korosztályban érmeket szereztek, illetve külön öröm, hogy a világversenyeken 7 úszónk is képviselte hazánkat nemzetközi viadalon. Fábián Fanni jelenlegi ranglistahelyezése olimpiát érne, így bízunk benne, hogy munkánk gyümöl­cseként ő és Olasz Anna is ott lehet majd Tokióban – zárta nyilatkozatát a szakember.

A nyár egyik legjobbja volt. Fábián Fanni idei teljesítménye alapján az olimpiára is kijuthat.
Fotó: MÚSZ

Szőkére is felfigyeltek

A NICS-HSÚVC révén egy másik megyei klub is ott van a top 10-ben, a vásárhelyiek pont a ti­­zedik helyen állnak. A felnőtt országos bajnokságon Szilágyi Csaba volt a húzónevük, de Sző­­ke Zita révén nemzetközi szinten is remeklő korosztályos úszóval is büszkélkedhetnek.

– Úgy tűnik, a jelenlegi helyezésünkkel megszilárdítottuk a pozíciónkat a magyar élmezőny­ben – mondta Bán Sándor, a NICS-HSÚVC trénere. – Zaka Ma­­ja, Forján Anna és Márki Zalán is feltörekvő tehetségnek bizonyult a nyáron. A vegyesváltónk ifjúsági országos bajnoki címe számunkra is nagy meglepetés volt. Szerettük volna, ha Szilágyi Csabán kívül más úszónkra is felfigyel a szakma, Szőke Zita ezt el is érte, hiszen az Eb-n és a vb-n is megkapta a bizalmat, remek csapatember volt, állandóan 56 másodpercen belül úszta a 100 méter gyorsokat – emelte ki a mester.

Több volt az EYOF-ban

A Csongrádi Poseidon Úszó Egyesület először indított versenyzőt nemzetközi porondon, hi­­szen Pető Bence kijutott az EYOF-ra, ahogy a legnagyobb magyar úszótehetségek között számon tartott Ugrai Panna, a HÓD Úszó SE reménysége is. Kettejük szezonjában közös, hogy a szezon legjobban várt via­dalából – önhibájukon kí­­vül – nem tudták kihozni a ma­­ximumot. A legjobb számaikban ugyanis vagy nem indították őket, vagy a döntőben nem szerepelhettek a válogatá­­si elvek miatt.

– Panna összesen hat magyar bajnoki címet szerzett, A szinttel kvalifikált az EYOF-ra, méghozzá négy számban is, de eb­­ből csak az egyikben indították, ezzel pedig biztosan érmes he­­lyezésektől fosztották meg – árulta el Máté Hunor, a HÓD Úszó SE trénere. – Sajnálom a helyzetet, hiszen nem ezért dolgozott. Nagy szó, hogy serdülőként ott lehetett a junior vb-n, ahogy Matejdesz Máté szereplésére is büszkék lehetünk.

Csongrádi részről is van hi­­ány­érzet.

– Az egész évben nyitott uszoda és a túl meleg víz miatti hátrányos helyzetből is elértük az EYOF-kvalifikációt, így sajnáljuk, hogy nem tudtuk felten­­ni az i-re a pontot – jegyezte meg Fábián Vince, a Poseidon edzője. – Bence az ideje alapján dobogós is lehetett volna, de a fináléban nem szerepelhetett. Le a kalappal a teljesítménye előtt, és testvére, Gergő is dicséretet érdemel – tette hozzá.

Építik a jövőt

A Szentesi Városi Úszó Club előrelépett: már minden korosztályos ob-n indított versenyzőt.

– Váltókat is indíthattunk, nő a létszámunk, az or­­­­szágos bajnokságokon minden­­ki javított, az egyénileg kitűzött célokat elérték a nö­vendékeink. Éppen ezért bizakodóak vagyunk, építhetjük a jövőt – számolt be Vincze Edit vezetőedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában