Sok jó dolog történt idén

2020.09.23. 20:20

Birkás Balázs két számban indul a szegedi világkupán

Az NKM Szeged kajakosa, Birkás Balázs (24) két számban, K1 és K4 500 méteren indul a péntektől vasárnapig tartó Maty-éri világkupán. A kétszeres világbajnok teljesen nyugodt, pedig az év eddigi része vegyesen alakult.

Mádi József

Cél az első hely. Birkás Balázs két számban indul a világkupán. Fotó: Tumbász Hédi/MW

Fotó: Tumbász Hédi

– Milyen volt eddig ez a szezon?

– Vegyesnek mondanám.

– Nézzük először a jó részét!

– Az edzések szempontjából nagyon sok jó momentum történt velem, az esztendő világi része viszont kiesett a járvány miatt. Csak a saját dolgaimmal akartam foglalkozni, amely sikerült is. Eddig jónak mondható az évem még úgy is, hogy a bajnokságon nem úgy jött ki minden, ahogy szerettem volna. Az 500 méter egyes rendben volt, ám 200 méter egyesben volt kivetnivaló magammal szemben. Nagyon sok mindent elértem, amit beterveztem.

Cél az első hely. Birkás Balázs két számban indul a világkupán. Fotó: Tumbász Hédi/MW

– Milyen volt akkor az év rosszabbik része?

– Versenyrutin nélkül álltam rajthoz az országos bajnokságon. Ez volt az egyetlen viadalom, és pont azt a részét nem csináltam meg, amit meg kellett volna. Hiába voltam jó formában, nem tudtam kihozni magamból a legjobbamat. Ha a verseny nem sikerül, akkor hiába edzettem jól, rossz szájíz a vége.

– Mennyire volt kényszer az egyesben indulás a négyesből kimaradás után?

– Ezt másképp látom. A felkészülésem a 500 méteres négyes programja alapján történt, nem véletlen, hogy nem ment a 200 méter egyes, de jól ment az 500 méter egyes. Szakmai okok miatt nem voltam a négyesben, de a keret része maradtam teljes mértékben. Ültem a hajóban én is, és nincs olyan ok, amely miatt velem ne működne a kvartett. Tesztelések voltak, variáltuk a beüléseket, amelyek alapján kiderült, Molnár Péterrel egyszerűbb ez a beülési módszer, mert az én evezési stílusom különlegesebb.

– Mit jelent most önnek ez a világkupa?

– Ha 2020-ra gondolok, akkor mindent, mert nem lesz más verseny ebben a szezonban. A bajnokság után nem maradt sok idő készülni a világkupára, és nem is tudtam teljesen kijavítani egyesben a hibákat. Viszont összeült egy olyan négyes, amely sokat jelenthet nekem és többieknek is. Én ülök elöl, majd Balaska Márk, Noé Bálint és Csizmadia Kolos következik a további három beülőben. Hüvös Viktorral dolgoztunk együtt, és a másik négyes, a Nádas, Kuli, Tótka, Molnár hajó tapasztalatait tettük ebbe a hajóba. Ezen kívül még 500 méteren egyesben indulok.

– A 200 méteres számokat elengedte?

– Olyanok indulnak majd ezen a viadalon 200 méteren, akiknek még van esélyük kvótát szerezni. A lényeg az volt, hogy legyen egy egyesem, gyakorlásnak pedig jó lesz a négyes. A tapasztalat, a rutin megszerzése a cél, legyen meg a versenyterhelés.

– Készül az ellenfelekből?

– Nem szoktam velük foglalkozni.

– Lelkileg feldogozta az évi eseményeket?

– Teljesen nyugodt vagyok. Nem azért kaptam ki a bajnokságon 200 méteren, mert gyenge vagyok, hanem mert kifogtam egy rossz napot. Ha jól megyek, és úgy kapok ki, az egészen más lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában