Hétvégi nagyüzem horvátokkal, belgákkal

2021.06.12. 15:51

A hétvégén négy csoport csapatai kezdik meg a küzdelmet a labdarúgó-Európa-bajnokságon

Beindul a nagyüzem a labdarúgó-Európa-bajnokságon: ma és holnap összesen hat csoportmérkőzést rendeznek hat különböző helyszínen. Bemutatkoznak az egyik esélyesnek tartott belgák, valamint hollandok, az angolok és a horvátok, illetve a két újonc, Észak-Macedónia és Finnország.

Mádi József

Meccshelyszín. Az azerbajdzsáni Bakuban lévő stadionban ma Wales és Svájc játszik. Fotó: MTI

Fotó: Darko Vojinovic

Mozgalmas hétvége elé néznek a futball szerelmesei, hiszen ma és holnap kora délutántól késő estig lesz program a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Az összeurópai esemény tegnap megkezdődött az A csoport első mérkőzésével, az Olaszország–Törökország római találkozóval (a meccs lapzártánk után fejeződött be).

A csoport

Ma 15 óra: Wales–Svájc, Baku

Wales arra törekszik, hogy megismételje az öt évvel ez­­előtti sikerét, amikor az Eb-n a legjobb négy közé bejutott a Ramsey és Bale vezette válogatott. Svájc eddig négyszer szerepelt a kontinenstornán, és a nyolcaddöntőnél tovább sosem jutott. Ők meg ezen szeretnének változtatni.

Meccshelyszín. Az azerbajdzsáni Bakuban lévő stadionban ma Wales és Svájc játszik. Fotó: MTI

B csoport

Ma 18 óra: Dánia–Finnország, Koppenhága

Északi csatával startol a B csoport. A dánok 1992-ben megízlelhették, milyen is Eu­­rópa-bajnokságot nyerni, és azóta további négy alkalommal is eljutottak a tornára, 2004-ben például a negyeddöntőig. A finnek abszolút újoncok a torna történetében, 82 évet várt az ország arra, hogy a labdarúgók szerepelhessenek az Eb-n. Talán ezért, a nagyobb tapasztalat miatt is várható dán siker, de egy-egy ponttal sokra nem menne egyik alakulat sem.

Ma 21 óra: Belgium–Oroszország, Szentpétervár

A torna egyik, ha nem a legnagyobb favoritjának tartják a belga csapatot, amely tele van klasszisokkal. Lukaku, Mertens, E. Hazard – ha teljesen egészséges, illetve erőnlétileg is rendben van – és De Bruyne olyan támadónégyest alkot, amely bárki ellen képes gólt szerezni. És ha a kapus Courtois által vezetett védelem nem kap gólt, a győzelem garantált. Az orosz válogatott saját közönsége előtt mutatkozhat be az Európa-bajnokságon, ám nagy kérdés, a fiatalok beépítése a Dzjuba, Zsirkov vezette idősebb generáció alkotta mag köré milyen hatással lesz Csercseszov alakulatára.

D csoport

Vasárnap 15 óra: Anglia–Horvátország, London

Az angolok az első Eb-arany­éremre hajtanak, amelyhez na­­gyon közel álltak a horvátok három éve a világbajnokságon, amikor a döntőben kikaptak a franciáktól 4–2-re. Érdekes meccs lesz a londoni Wembley- ben, de a két ultratábor révén akár azon kívül is... Az előző vb gólkirályát (Harry Kane) és aranylabdását (Luka Modric) egyszerre láthatjuk a pályán, igazi csemege lesz.

C csoport

Vasárnap, 18 óra: Ausztria–Észak-Macedónia, BukarestRégi ismerős Ausztria. Nyugati szomszédunk ellen startoltunk öt évvel ezelőtt, amikor sikerült 2–0-ra legyőzni őket, aztán áprilisig a szegedi Szabics Imre segítette Franco Foda munkáját a nemzeti csapatnál. Alaba (eddig Bayern, most már Real Madrid) vagy Sabitzer (Lipcse) az európai futball leg­­magasabb szintjén játszik. Észak-Macedónia keretében több, a magyar NB I.-ben is szerepelt játékos található: ilyen Muszliu, Bardi, Risztevszki vagy Nikolov. Talán egy kicsit ezért is lehet kedvesebb a Pandev vezette válogatott nekünk, mint az osztrákok.

holland emlékek

Vasárnap 21 óra: Hollandia–Ukrajna, AmszterdamNincs mese, Hollandiának valamit mutatnia kell. A legutóbbi két Eb-n előbb a csoportkörben búcsúztak, majd legutóbb 2016-ban el sem jutottak a végső tornára. Érmet legutóbb 2004-ben szereztek, míg győzni egyszer tudtak, 1988-ban ki ne emlékezne Van Basten éles szögből leadott hatalmas góljára a Szovjetunió ellen. Éppen egy szovjet utódállam, Ukrajna az első ellenfél, amely kellemetlen ellenfél lesz. Ha a hollandok győznek, és ha megnyerik a csoportot, Budapesten is láthatjuk őket, hiszen itt rendezik a nyolcaddöntős meccsüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában