Jövőre jobb lesz, mint valaha volt

2021.11.20. 07:45

Az MVM Szeged tokióról lemaradt kajakosa, Kuli István motiváltan tér vissza a versenypályára

Motiváltan várja a jövő évi versenyeket az MVM Szeged VE kajakosa, Kuli István (23), aki vállsérülése miatt lemaradt a tokiói olimpiáról. Azt mondja, a sok gondolkodás révén jobb lesz, mint valaha.

Mádi József

– Nem baj, ha egy picit még múltat idézünk?

– Egyáltalán nem.

– Bosszankodott, csalódott vagy szomorú volt, hogy a sérülés miatt lemarad az olimpiáról?

– Amikor az Európa-bajnokság után kiderült, hogy nem úgy megy az egység Tokióba, ahogy készült, azaz velem a hajóban, szomorú voltam. Ez az állapot nem tartott sokáig, talán csak két hétig. Utána ke­restem a válaszokat arra, miért alakult így a sorsom, mit kell majd másképp csinálni, hogy legközelebb ez ne történjen meg. Amikor pedig megkezdődött az olimpia, mindenféle érzés egyszerre kavargott bennem. A többiek sikereinek örültem, a történteket pedig egészen gyorsan, könnyen, ügyesen dolgoztam fel.

Motivált lesz. Kuli István (elöl) rendkívül sokat gondolkodott a vele történteken.
archív Fotó: Dömötör Csaba/MW

– Mit lehet tenni, hogy ez még egyszer ne történjen meg?

– A sérülés nem előzhető meg, maximum a kockázata csökkenthető. Nem szabad megengedni magamnak, hogy a következő olimpiára bármilyen ok miatt ne jussak ki. Volt időm gondolkodni, és egyértelmű: jobbnak kell lennem, mint eddig.

– Látva a többieket Tokióban, tudta szakmai szemmel nézni a sportág versenyeit, vagy előtörtek azért az érzelmek?

– Objektív tudtam maradni, de a hozzám közel állókat más­képpen figyeltem. Csapattársaim, Nádas Bence és Tótka Sándor futamait kiemelten követtem, utóbbi olimpiai aranya K1 200 méteren nem lepett meg. Nádas negyedik helye Kopasz Bálinttal K2 1000 méteren kellemes öröm volt, hiszen nem sokszor láttam őket párosozni.

– Nem négy, hanem csak három év van Párizsig. Ez lehet örömforrás a csalódás után?

– Többféleképpen lehet felfogni. Nyilván most már po­­zitívum, de Tokióig például öt évet vártunk, azt az időt én is végigdolgoztam, hiába nem utaztam.

– Teljesen egészségesen kezdte meg a munkát?

– A felnőtt Eb után el akartam kezdeni felkészülni a korosztályos versenyekre, de ez a rehabilitáció miatt elmaradt. Augusztus második felében ül­­tem hajóba, onnan még két-három hét kellett a teljes értékű munkához.

– Sok szellemi és fizikai munka van a négyesben. Folytatható a folyamatos fejlődés?

– Szerintem könnyebben indul majd a közös meló, hi­­szen sok tapasztalatot gyűjtöttünk. A mérnök segítségével a négyesre kihegyezett elemzés két éve létezik nálunk is, a teljesítménydiagsznotikai eszközök révén pedig több tízezer eredmény van a birtokunkban.Objektíven látjuk, mikor mi a jó, kizárhatók az érzelmek.

– Milyen Kuli István tér vissza a vízre a 2022-es versenyeken?

– Rendkívül motivált leszek. A sok gondolkodás, agyalás a sérülés és az olimpia után a hasznomra válik, és jobb le­­szek, mint valaha.

 

Ezek is érdekelhetik