Helyi sport

2022.01.10. 07:50

Édesapja emlékéért is versenyez

A szentesi Maximus SE leigazolta súlylökőnek a szegedi Dávid Vanesszát. A magyar bajnok súlyemelő és Eb-aranyérmes bothúzó visszatér az atlétikasportba, de nem hagy fel az erősemberversenyekkel sem.

B. D.

Nagy szerelmének tartja az erősemberversenyeket Dávid Vanessza. FOTÓ: DÁVID VANESSZA ARCHÍVUMA

– Dobóatlétaként kezdtem el sportolni Szegeden, de a súlylökésről áttértem a súlyemelésre – árulta el érdeklődésünkre Dávid Vanessza, kihangsúlyozva, nem idegen sportágba csöppent bele.Szentesre igazolásának külön története van, új klubjának edzője egy videó alapján figyelt fel rá. 

– Édesanyám elkezdett atletizálni Szentesen, és néhány alkalommal beálltam mellé lökni. Készült erről videó, ezt látta meg Benkő Márta és a férje, István. Ők keresték fel anyut, hogy látnak bennem potenciált, lenne-e kedvem a súlylökéshez náluk. Először gondolkodóba estem, mert nagy szerelmem a súlyemelés és a bothúzás, de meggyőztek, hogy minden segítséget megadnak nekem, folytassuk együtt – világított rá döntésének hátterére. 

Szegeden él és dolgozik, így az erősítő edzéseket továbbra is a megyeszékhelyen tervezi, a technikai tréningek miatt viszont Szentesre is átjár. 

– Három kilogrammos súllyal nagyjából tizennégy métert löktem pár napja. Természetesen a négy kilogrammossal nehezebb dolgom lesz, de ha a technikámat rendbe rakjuk, akkor versenyen bennem lehet akár a tizenöt-tizenhat méter is, ami valószínűleg dobogós helyezést jelentene – tette hozzá a motivált atléta. 

Első versenyére sem kell sokat várnia, ugyanis január utolsó hetében Nyíregyházán rendezik meg a súlylökők országos bajnokságát, ahol már indulni szeretne. Bár felkészülését most egy kisebb sérülés hátráltatja – konditeremben ráesett a lábfejére egy súlyzó –, de úgy érzi, ez nem lesz akadály számára. 

 

2021-ben kevés versenyen tudott elindulni, de amin sikerült, azt megnyerte. Ezt díjazta a Magyar Erősember Szövetsége (HSMA), ugyanis Dávid Vanesszát választották meg az Év női atlétájának. 

– Őszintén szólva megkönnyeztem ezt az elismerést, nagyon jólesett, hogy engem választottak meg. Azért sem indultam sok versenyen tavaly, mert édesapám elhunyt. Hozzá hasonlóan szeretném én is beírni magam a sportágba, hogy büszke legyen rám – fogalmazott Vanessza, akinek egyik legnagyobb versenyélménye, hogy megnyert egy mozdonytoló versenyt. Itt egy huszonnégy tonnás monstrummal küzdött meg sikeresen. 

Idei céljairól úgy vélekedett, a szentesi lehetőséggel minél többször szeretné magát megmérettetni, atlétikában és erős­emberversenyeken egyaránt. 

– A tervek szerint márciusban egyedüli magyarként állhatok majd rajthoz Darázs Ádám nemzetközi versenyén, de eltökélt célom, hogy az országon kívül is kipróbáljam magam az erősember-sportágban. Terveimhez a legnagyobb motivációt édesanyám adja, illetve az, hogy apukám emlékét továbbvigyem – jegyezte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában