A szélsők letarolták az Eb-t

2022.02.01. 16:00

Svédország ötödször lett aranyérmes, Gottfridsson megdolgozott az MVP-címért

Drámai végjátékot követően Svédország győzelmével zárult a magyar–szlovák társrendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott a csoportkör után búcsúzva a tizenötödik helyen végzett. Megvizsgáltuk a torna statisztikai adatait, ahol szegedi ismerősöket is felfedeztünk.

Becsei Dávid

Jim Gottfridsson öröme a döntő után. Fotó: Török Attila/MW

Fotó: Török Attila

A tizenötödik alkalommal megrendezett férfikézilabda-Európa-bajnokság történelmében ötödször (1994, 1998, 2000, 2002) került aranyérem a svédek nyakába – húsz év várakozás után –, amivel abszolút csúcstartók a mezőnyben. A rangsorban a franciák követik őket három Eb-trófeával. Svédország dán nemzetiségű szövetségi kapitánya, Glenn Solberg a második szakember, aki nem hazája csapatával ünnepelhetett végső sikert. Az első ilyen győztes az izlandi Dagur Sigurdsson volt Németországgal 2016-ban.

A magyar–szlovák társrendezésű Európa-bajnokság gólkirálya az izlandi Ómar Ingi Magnusson lett ötvenkilenc találattal. A német Magdeburg jobbátlövője a magyarok orra alá nyolc góllal tört borsot, a tornán az egyik legtöbb időt pályán töltő játékos volt. Magabiztosan nyert, mögötte viszont néhány találat döntött mindössze. A dán Mikkel Hansent és a lengyel Arkadiusz Morytót előzte meg, legnagyobb riválisa, az öt meccsen negyvenöt gólig jutó holland Kay Smits koronavírus-megbetegedés miatt két középdöntős összecsapásról is lemaradt. 

A top tízes góllövők fele szélső. A norvég Sebastian Barthold (42 gól) sokáig a gólkirályi cím egyik legnagyobb várományosa volt, míg az álomcsapat legjobb balszélsőjének az extatabányai, montenegrói Milos Vujovicsot (41) választották meg. A spanyol Aleix Gómez (40), a svéd Hampus Wanne (45) és a francia Hugo Descat (43) is nyolcvan százalék körüli hatékonysággal fejezte be az Eb-t. Jól mutatja, a legsikeresebb válogatottak top gólszerzői többnyire a villámléptű, keveset hibázó szélsők. 

Az irányítók sikerességét leginkább asszisztokban, majd gólokban mérhetjük, ezek összegét a kanadai táblázat adja. Ennek élén a torna legértékesebb játékosának (MVP) választott svéd Jim Gottfridsson bizonyult kilenc meccsen ötvennégy assziszttal és harminchat találattal. A német Flensburg karmestere Sagosent (40, 43), Magnussont (58, 21) és a nyáron Szegedről Plockba visszatérő orosz Dmitrij Zsitnyikovot (48, 27) előzte meg. 

A következő Európa-bajnokságot 2024. január 10–28. között Németországban rendezik, míg 2023. január 11–29. között Svédországban és Lengyelországban világbajnokságot tartanak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában