Pénteken kezdődik és vasárnapig tart három szegedivel a világkupa

2022.05.20. 08:08

Komoly mezőny Racicében

Olimpiai és világbajnokok részvételével indul pénteken a nemzetközi kajak-kenus versenyszezon: a racicei világkupán a 19 fős magyar válogatott mellett a világ minden tájáról érkeznek komoly sztárok, emellett három ukrán egység is rajthoz áll majd, valamint három szegedinek szurkolhatunk.

M. J.

Egy hajóban. A szegedi Nádas Bence (balról) Tótka Sándorral is indul 500 méteren. Fotó: Tumbász Hédi/MW

A korábban kihirdetett keret alapján Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány 19 fős csapattal – köztük az olimpiai bajnok Tótka Sándorral és a világbajnok Adolf Balázzsal és Takács Kincsővel a soraiban – utazik Csehországba. Ahogy a kapitány fogalmazott, a mieinknek a világkupa egy felkészülési állomás lesz a jövő heti első világbajnoki válogatóra, amelynek a szegedi Maty-ér ad otthont.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) tájékoztatása szerint Racicében öt kontinens 50 országának több mint 500 sportolója indul, köztük olyanok, akiknek – a tokiói olimpiát leszámítva – ez lesz az első nemzetközi versenyük a koronavírus-járvány kitörése óta. 

Ebbe a körbe tartozik az öt­szörös olimpiai bajnok Lisa Carrington, valamint a Tokióban K2 1000 méteren aranyérmes Tom Green, Jean Van Der Westhuyzen alkotta ausztrál páros is. Az új-zélandi Carrington K2 500 méteren Alicia Hoskinnal ül hajóba, és négyesben is csak ő lesz ott a Japánban érmet sem szerző egység tagjai közül. 

Női C2 500 méteren két ma­gyar egységnek szoríthatunk, de nekik sem lesz könnyű dolguk, hiszen a szám regnáló olimpiai bajnoka, a kínai Shixiao Xu, Mengya Sun páros, valamint az aktuális világbajnok ukrán Liudmyla Luzan, Anastasia Chetverikova duó is rajthoz áll. A Balla Virág, Takács Kincső duó mellett a szegedi Nagy Bianka a tiszaújvárosi Bragato Giadával párban térdel hajóba. A férfi négyesek versenye várhatóan ezúttal is spanyol–német 

csatát hozhat majd az aranyért. Az utóbbi hajóban egy változás történt a tavalyi felálláshoz képest: a visszavonult Ronald Rauhét majd Jacob Schopf pótolja, de így is bombaerős ellenfelek mellett evezhet a fiatal magyar egység, amelyben Szendy Márk az MVM Szeged versenyzője, rajta kívül még Balogh Gergely, Szendy Maximilián és Kós Benedek ül a hajóban. 

A harmadik szegedi versenyző, Nádas Bence K1 és K2 500 méteren érdekelt, utóbbiban a már említett Tótka Sándorral. Az algyői származású, de győri színekben versenyző Kopasz Bálint ezúttal nem lesz ott a mezőnyben, ahogy például az MVM Szeged olimpiai bajnoka, Kárász Anna sem. 
A háromnapos világkupa ma kezdődik, és vasárnap délután az 5000 méteres futamokkal ér véget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában