Több mindenben fejlődött

2022.08.17. 15:57

Hat szegedivel óriási élmény volt az Eb-4. hely

Bejutott a legjobb négy közé a Montenegróban megrendezett ifjúsági-Európa-bajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott, amelynek szövetségi edzője a Pick Akadémia szakmai igazgatója, Kárpáti Krisztián volt. Az elődöntős csapat keretében öt szegedi játékos kapott helyet.

Becsei Dávid

Az ifjúsági válogatott szegedi különítménye.

Forrás: pickhandball.hu

A hibátlan csoportkörnek köszönhetően – legyőzték Németországot, Izlandot és Lengyelországot is – két ponttal mehetett a középdöntőbe az Európa-bajnokságon az ifjúsági kézilabda-válogatott. Itt egy Portugália ellen aratott sikerrel az utolsó forduló eredményétől függetlenül már biztosan az elődöntőben folytathatta szereplését Magyarország. 

– Óriási élmény volt, amikor kiderült, hogy biztosan ott vagyunk a legjobb négy között – emlékezett vissza a Délmagyarország kérdésére Fekete Gellért, a válogatott és a Pick Akadémia beállója. – Előzetesen a legjobb nyolc közé jutás volt a célunk, így mindenképpen nagy sikerként éltük meg az elődöntőt. Jó lett volna a négy között is meccset nyerni, de nem kesergünk amiatt, hogy nem sikerült – folytatta Fekete, aki úgy érzi védekezésben tudott többet segíteni a nemzeti csapatnak. 

Fekete Gellért úgy fogalmazott, hogy az élmények mellett mentálisan és a játékot illetően is fontos tapasztalatokkal gazdagodott, futós mérkőzéseken tudott fejlődni. A mezőnyt nagyon erősként jellemezte. 

– Az északi stílust produkáló izlandiak és svédek, valamint a németek nagyon futós kézilabdát játszottak. Ehhez alkalmazkodnunk kellett, de sikerült és jól megoldottuk a feladatainkat. A csoportkörben még frissen legyőztük Németországot, de a bronzmeccsen koncentráltabbak voltak, így ők nyertek – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy milyen hatást gyakoroltak rá az ellenfelek. 

A bronzmérkőzést 29–22-re nyerték meg a németek, ennek ellenére nem volt ennyire sima a játék képe. Egészen a huszadik percig döntetlen körül mozgott az eredmény, majd négygólos különbség alakult ki Németország javára. A második félidőben Kárpáti Krisztián tanítványai ledolgozták hátrányukat, de az ellenfél ismét visszaállította a háromgólos különbséget. Az utolsó negyedórában már csak a német forgatókönyv érvényesült, így magabiztos sikerrel nyerték meg a bronzérmet. 

A torna álomcsapatába beválasztották a Ferencváros balátlövőjét, Csörgő Kristófot. A Pick Akadémiából Fekete Gellérten kívül még Szűcs Balázs, Gazsó Péter, Balogh Dániel és Molnár Robin vett részt az Eb-n, míg Szepesi Zsombor betegség miatt nem tarthatott a csapattal. 

Franciaország a 14. 

– Hihetetlen kiegyensúlyozott a mezőny, mindent elmond a tornáról, hogy a francia válogatott a 14. helyen végzett, jövőre a B-divízióban folytatják a szereplést. Fizikálisan nagyon erősek a csapatok, technikásak, képzettek a játékosok. Egy jól megszervezett, remek hangulatú eseményen vettünk részt – nyilatkozta az Eb-ről Kárpáti Krisztián a pickhandball.hu-n. 

Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Spanyolország, 2. Svédország, 3. Németország, 4. Magyarország, 5. Horvátország, 6. Dánia, 7. Norvégia, 8. Portugália, 9. Feröer-szigetek, 10. Izland, 11. Szlovénia, 12. Montenegró, 13. Szerbia, 14. Franciaország, 15. Lengyelország, 16. Olaszország. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában