Az MVM Szegedi VE evezősei

2023.01.13. 10:00

Nyugodt légkörben dolgozhattak

Az MVM Szegedi VE evezős szakosztálya eredményes nemzetközi szereplés és sikeresnek induló utánpótlás-építkezés után várhatja a 2023-as eseményeket.

Mádi József

Király Miklós (balról) és Szabó Gábor (balról a második) Európa-bajnoki negyedik hellyel zárta 2022-es évet.

Fotó: MESZ

Az evezős szakosztályok éves versenyében az MVM Szegedi VE az ötödik helyet szerezte meg.  

– Hogy milyen volt 2022? Hullámzó, de a lényeg, hogy az előző évek tendenciáját, a létszámvisszaesést sikerült megállítani. Új, lelkiismeretes kollégákkal, Meszlényi Zsolttal és a besegítő Kovács Sándorral dolgozhatok együtt, akikkel az alaputánpótlást sikerült fejleszteni. Ez azért fontos, mert ettől függ a következő 4-6 év eredményessége. Gyenge pont volt a női evezés, ezt megpróbáltuk újra jelentős létszámmal beindítani. A toborzás nem egyszerű: a saját klubban a kajak-kenu szakág segít nekünk, mert a közösség jó, a versenyzői állomány jól megvan együtt, így könnyedén megtehető, hogy átjönnek a kajakosok vagy kenusok hozzánk, de a többi, szegedi sikersportág érthetően elviszi a gyerekeket. Az evezés felnőtt sport, a legideálisabbb az lenne, ha 15 éves kortól indulna a toborzás. A mai gyerekeket, az általános iskola felső tagozatának 7. vagy 8. osztályosait megszólítani már nagyon nehéz. Ha nincs bennük valamilyen mozgás vagy sportág iránti elkötelezettség, nem mozdulnak ki – nyilatkozta a szakosztály vezetőedzője, Dani Zsolt.

Az MVM Szegedi VE evezős szakosztályának élversenyzői korosztályos Európa- és világbajnokságon, olimpiai reménységek versenyén jártak, illetve 12-en országos bajnokok lettek. 

– Nem eredményt mondanék elsősorban, hanem inkább arról a kohézióról beszélnék mint 2022 sikere, amely az egész klubra jellemző. Nyugodt belső légkörben dolgozhatunk a kajak-kenus kollégákkal, akikkel több száz gyereket mozgatunk. Ha pedig mégis eredményről kell beszélnem, akkor kiemelném Király Miklóst, aki a rangidős, és U23-asként átélt az Eb előtt egy hónappal egy sportági traumát. Szétesett a nyolcas július végén, így a kormányos néküli négyessel mindössze kétszer tíz nap felkészülés maradt az Európa-bajnokságra, ahol a klubtárssal, Szabó Gáborral, illetve egy budapesti testvérpárral sikerült a negyedik helyet elérni. Rajtuk kívül még Kunstár Simonban is nagy potenciál van, aki bekerült egy olyan négyesbe, amely B döntőt nyert, így hetedik lett az ifjúsági világbajnokságon. Megemlítené a Hajdú Márton, Pálka Bálint kormányos nélküli kettes egységet, akik a korosztályukban veretlenek voltak, és nyertek az orv-n is. Tolják az előttük lévőket, és húzzák az alattuk elhelyezkedőket – mondta Dani Zsolt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában