Történelmet írtak

2023.05.04. 17:35

Kupagyőztes lett a szegedi szakember

Még nem igazán tudta felfogni, mit is értek el szerda este: a Zalaegerszeggel magyar kupát nyert Makra Zsolt intenzív heteket élt meg az elmúlt időszakban, és a folytatás sem ígérkezik könnyűnek a zalai csapattal.

V. P.

Makra Zsolt kupagyőzelmet ünnepelhetett a zalai csapattal.

Fotó: Szabó Miklós

Másfél héttel ezelőtt jelentették be, hogy edzőt vált a Zalaegerszeg NB I.-es labdarúgócsapata: a zalaiak Ricardo Moniz helyére Boér Gábort nevezték ki, akivel hat éve, másodedzőként dolgozik együtt Makra Zsolt. A szegedi szakember így a szlovéniai másodosztályú Lendvától érkezve, a 2020-21-es szezont követően ismét az élvonalban, és újra a ZTE csapatánál dolgozhatott.

Szerda este pedig több mint 24 ezer néző előtt magyar kupa döntőre készíthették fel csapatukat, a ZTE ellenfele a Budafok volt: a Zete végül hosszabbítás után 2–0-ra nyert, és szerezte meg a klubtörténelem első kupagyőzelmét.

– Az edzői élet már csak ilyen, hozhat váratlan dolgokat. Kulcsfontosságú meccs várt ránk a Mezőkövesd ellen, a kupadöntőben pedig az esélyesség terhe mellett nem volt könnyű pályára lépni. Ez agyon is nyomott bennünket az első félidőben, és a Budafokot pedig segítette abban, hogy magabiztos legyen. Örültünk, hogy nem kerültünk hátrányba, majd éreztük, hogy föléjük tudunk kerekedni labdabirtoklásban és erőben, vártuk, hogy mikor hibáznak, mikor hagy ki a koncentráció. A hosszabbításban már próbáltunk frissíteni, nem így terveztük, hogy ilyen drámai lesz a vége, a vége pedig egy olyan katarzis lett, amit egy komolyabb író sem hozhatott volna össze. Egy jó alappal rendelkező csapatot kaptunk, elsősorban a mentális résszel kellett foglalkozni. A kupadöntő egy speciális dolog, nem számít, milyen játékkal, csak nyerd meg valahogy. Ezt próbáljuk meglovagolni a folytatásban – összegzett lapunknak Makra Zsolt.

Hozzátette, tizenkilencre lapot kértek, amikor visszatértek a zalai klubhoz, mert ha két vereséggel nyitottak volna, akkor az a jövőjüket meghatározta volna. A Mezőkövesd elleni fordítást követően pedig szerdán egy örökké emlékezetes estét zártak a Puskás Arénában.

– Ezért dolgozunk, hogy ilyen alkalmakat átélhessünk. A ZTE történelmében még nem fordult elő, hogy kupát nyert volna, maradandó emlék a szerdai győzelem. Fiatal edzőként idekerültünk, ezt is egy nagy dolognak tartom. Voltunk ellenkező helyzetben is, de kitartottunk és melóztunk, és bíztunk abban, hogy ez egyszer megfordul, ezért is szeretjük ezt a szakmát

 – fejtette ki a szegedi szakember, akin igencsak tartalmas időszakot zárhat, hiszen az UEFA Pro Licences tanfolyam végén jár.

A ZTE-re, így Makra Zsoltra is még komoly kihívások várnak, hiszen az NB I.-es tagság még nincs biztosítva öt fordulóval a bajnokság vége előtt.

– Optimizmust és pozitivizmust kell adnunk a játékosoknak a továbbiakban. Ehhez edzőként borzasztóan nehéz erőt és energiát meríteni, ehhez kell egy olyan családi környezet, ami támogat, de szerencsére ez nekünk megvan. Amikor játékos voltam, nem gondoltam bele az edzők helyzetébe, nem gondoltam volna, hogy ez tud ilyen ilyen nehéz lenni. Régen volt rá példa, hogy felhőtlenül örülhettünk volna valaminek, mint szerda este a kupagyőzelemnek – zárta Makra Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában