Helyi sport

2023.06.08. 07:00

Hétvégén a Maty-éren rendezik a hosszútávúszók országos bajnokságát

Szombaton és vasárnap a Maty-éren csapnak össze a hosszútávúszók. Az országos bajnokságon itt lesznek a világbajnoki kerettagok is, míg a szegedi színeket ketten képviselik majd.

Vajgely Pál

Olasz Anna hazai környezetben szerezhet újabb bajnoki címet.

Fotó: Árvai Károly

A hosszútávúszók lesz a főszerep a hétvégén a Maty-éren: az országos bajnokságon összesen négy távon (1500 méter, öt, hét és fél, valamint tíz kilométer) állnak rajthoz az úszók, akik az 1500 méteres futamokat leszámítva (ezt vasárnap 11 órától rendezik) egyszerre, szombaton 15 órától ugranak vízbe. 

A július 15-én kezdődő világbajnokságra való keretet már kijelölte Gellért Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya, a Szegedi Úszó Egylet edzője (a nőknél a szegedi Olasz Anna mellett Fábián Bettina, míg a férfiak mezőnyében Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid lesz ott), azonban a junior korosztály számára fontos lesz a Maty-éri verseny, hiszen az októberi korfui Eb-re készülnek a fiatalok.

– A bajnoki pontverseny nagyon fontos a klubok számára, mindenkinek számít egy országos bajnoki cím. Komoly presztízscsatára van kilátás a felnőttek között. Olasz Anna 2016 óta a legjobb magyar nyíltvízi úszó, hét éve mindenki arra készül, hogy átvegye tőle ezt a helyet, úgy, ahogy ezt megelőzően Anna 6 éven keresztül Risztov Évát üldözte, most őt üldözik. Vannak tehetségek, ilyen Fábián Bettina is, aki junior világbajnok lett – mondta lapunknak Gellért Gábor.

A Szegedi Úszó Egyletben induló Olasz Anna mellett még egy szegedi versenyző lesz a mezőny tagja: Farkas Tamás a szerb válogatott színeiben indul a Maty-éren. 

– A világbajnoki kerettagok számára a felkészülés közepén van ez a verseny, a többiek számára viszont kimondhatjuk, az év legfontosabb versenye lesz a hétvégén. Egyre népesebb a mezőny, főleg a lányoknál egyre nehezebb bekerülni a keretbe. Kiélezett verseny lesz a hétvégén a lányoknál, de természetesen mint mindig, ezt is komolyan veszem. Persze, a vb-n van a fő fókusz, de ott teljesen más pálya és körülmények várnak majd rám, mint szombaton. Egyre jobban mennek az edzések az utóbbi időszakban, sajnos a setúbali verseny nem úgy sikerült, mint amire készültünk, de ez előfordul. Idén egyszer kell jól úszni, és az a világbajnokság lesz – mondta a hétvégi ob előtt Olasz Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában