Helyi sport

2023.06.25. 18:10

Juan Carlos Pastorral új szintre emelkedett a szegedi férfi kézilabda – Fotók

Lezárul egy tízéves korszak ezen a nyáron a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatánál, mivel Juan Carlos Pastor vezetőedző távozik a kispadról. A spanyol szakember négyszázhatvan mérkőzésen irányította az együttest, amellyel bajnoki címeket és kupagyőzelmeket is ünnepelhetett. A klub hatvankét éves történelmének legsikeresebb edzőjévé vált, helyét egy idényre fiatal magyar tréner, majd egy hasonlóan fiatal, nemzetközi rutinnal rendelkező svéd veszi át.

Becsei Dávid

Az utolsó csoportkép. Bajnoki ezüstéremmel zárult a tízéves Pastor-éra Szegeden. Fotók: Karnok Csaba

Viszontagságosan indult a 2022–2023-as idény az OTP Bank-Pick Szeged számára, amelynek kicsúcsosodása a dán Aalborg elleni őszi tizenkét gólos vereség volt. Ezt követően Juan Carlos Pastor maga kezdeményezte, hogy távozzon a klubtól. Döcögősen, de továbbjutott a csoportkörből a Pick a Bajnokok Ligájából, a papíron gyengébe ellenfeleket, a szlovén Celjét és a norvég Elverumot ellentmondást nem tűrően múlta felül oda-vissza. Ezenkívül a THW Kiel elleni hazai siker nyújtott szépségtapaszt a Tisza-parti szurkolók számára. 

Pastor ezüstéremmel búcsúzott Szegedtől. Archív fotó: Karnok Csaba

A világbajnokságot követő tavaszi idényben maratoni csatát vívott a Szeged az ősi rivális Telekom Veszprémmel. A bajnokság és a kupadöntő mellett a BL nyolcaddöntőjében is összekerült a két magyar gigász, amely fájdalmasan rosszul sikerült a szegediek számára. Szerencsére a Pick Arénában elszenvedett tizenhárom gólos vereség sem taszította mély gödörbe Pastor tanítványait, a bajnoki alapszakasz szegedi mérkőzésén két góllal sikerült legyőzni a Veszprémet. Ez pedig azt jelentette, pályaelőnyből kezdheti a Pick Szeged a bajnoki döntőt alapszakasz-elsőségének köszönhetően. 

Micsoda kezdés

Az elvesztett kupadöntő után a bajnokit lehengerlően kezdte a szegedi csapat. A Pick Arénában hatezer néző előtt aratott hatgólos sikert Mikler Roland kapus vezérletével a kétszeres címvédő. A második veszprémi, majd a mindent eldöntő hazai találkozón sem sikerült újabb sikert aratni, így az egyik fél második győzelméig tartó finálét 2–1-re a Telekom Veszprém nyerte meg. A rekordbajnok veszprémiek – huszonhétszer nyertek az NB I.-ben eddig – 2019 után lettek ismét aranyérmesek a honi pontvadászatban, az idei nyolc Szeged–Veszprém-meccsből hatot nyert meg utóbbi. 

A magyar bajnokság gólkirálya a Bukarestbe igazoló Rosta Miklós lett. Fotó:Karnok Csaba

A legsikeresebb

A veszprémi sikerek miatt két ezüstéremmel búcsúzott Juan Carlos Pastor Szegedtől. Ennek ellenére az ötvenöt esztendős spanyol szakember a szegedi férfi kézilabda legsikeresebb vezetőedzőjévé vált az elmúlt tíz évben. Ő az egyetlen Tisza-parti tréner, aki nemzetközi kupát nyert a csapattal. 2014-ben az EHF-kupában akasztottak rögtön aranyérmet a nyakába. A bajnokságban sincs nála sikeresebb, hiszen a legfényesebb medáliából hármat is begyűjtött a csapattal. A magyar kupában viszont csak egyszer sikerült a trónfosztás, 2019-ben, Debrecenben. Többször sem jártak messze a sikertől, kétszer is egy góllal bizonyult jobbnak a Veszprém, míg egyszer hárommal és néggyel. 

Elévülhetetlen érdemek

Pastor meghonosította Szegeden a spanyol kézilabda-iskolát, azt a játékrendszert, amelyet olyan kiváló és sikeres edzők követnek Európában, mint Raúl González, a Paris Saint-Germain trénere, a Melsungennél dolgozó, korábbi szegedi játékos Roberto García Parrondo, vagy éppen a jelenleg Egyiptomban edzősködő exveszprémi David Davis. 

Visszatérve a mögöttünk ha­gyott idény leg­­fontosabb statisztikai elemeire. A szegedi csapatból toronymagasan a legtöbb időt a szlovén irányító, Dean Bombac (24 meccs, 981 perc) töltötte a pályán. Pastor játékrendszerének legfontosabb eleme az irányító, valamint a beálló és a köztük lévő remek játékkapcsolat. Mindezeknek is köszönhetően Bánhidi Bencéből világklasszist faragott, de Rosta Miklóssal is jó úton járt efelé. A 24 éves játékos idén felért a csúcsra, magyar bajnoki gólkirály lett százötvenhat ta­lálattal – majdnem nyolcvanszázalékos hatékonysággal lőtt – huszonkilenc mérkőzésen. Az őszt már a Dinamo Bucuresti mezében kezdi meg. 

Juan Carlos Pastor meghosszabbított keze Dean Bombac volt a pályán az évek során. Archív fotó: Karnok Csaba


A szlovén karmester

Bombac a kulcsemberek kulcs­embere, Pastor meghosszabbított keze a pályán. Rengeteget játszott, hibázott is, de a számok a spanyol szakembert erősítik meg. A Bajnokok Ligájában mindössze két játékos osztott ki nála több asszisztot. Hatvanhárommal zárt, míg a dán világklasszis Simon Pytlick (GOG) hatvanöttel, a párizsi Luc Steins pedig százhárommal. 

A magyar szövetség statisztikái szerint a legmagasabb hatékonysággal a szezonban Mikler Roland védett, harmincöt százalékkal. A BL-ben ugyanez huszonhat százalék, míg Alilovicnál itthon harminckettő, a nemzetközi porondon pedig kevesebb mint huszonkét százalék. 

Alulértékelt védők

A legalulértékeltebb pozíciója a kézilabdának valószínűleg a védekezőspecialistáké, akik azért felelnek, hogy a kapusok előtt olyan védelem húzódjon, amely mögött könnyebb a dolguk. Ennek Szegeden idén három felelőse volt. A csapatkapitány Bánhidi Bence mellett Matej Gaber és Borut Mackovsek. A második legtöbb blokkot Gaber neve mellé strigulázták be az EHF statisztikusai, tizenegyet. Ebben a mérőszámban a nyáron Veszprémbe költöző barcelonai, a francia Ludovic Fabregas nyert tizenhárommal. Mackovsek sem maradt le túlságosan a nyolccal, de a védők értékes munkája kevésbé jellemezhető számokkal. 

Két ezüstéremmel búcsúzott Juan Carlos Pastor. Az 55 esztendős spanyol szakember a szegedi férfi kézilabda legsikeresebb vezetőedzőjévé vált az elmúlt tíz évben. Archív fotó: Török János

Juan Carlos Pastor távozásával hamarosan, valószínűleg 2024-től új korszak kezdődik a Pick Szegednél. Az viszont megdönthetetlen tény, hogy a klubot egy új, addig nem tapasztalt szintre emelte az elmúlt tíz esztendőben a vezetőség, a tréner és szakmai stábja, valamint azok a játékosok, akik a kezeik alatt dolgoztak. Az új korszak legfőbb feladata pedig, hogy ismét felvegye a versenyt a hazai porondon a Veszprémmel, illetve elérje a nemzetközi színtéren, a Bajnokok Ligájában a kékhívek legnagyobb álmát, kölni négyes döntőt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában