A szegedi Suba Róbert hétszer győzte le Juhász Tamást ahhoz, hogy Eb-n és vb-n is induló lehessen parakajakban és -kenuban

2023.07.20. 16:22

Az egymás elleni csatákról szól az életük

Mind az Európa-, mind a világbajnokságon két szakágban, parakajakban és -kenuban is indulhat az MVM Szegedi VE mozgássérült sportolója, Suba Róbert, aki érmekkel szeretne majd hazatérni.

Mádi József

Megküzdött az indulásért: Suba Róbert hétszer győzte le a hazai riválisát.

Fotó: Karnok Csaba

– Mennyiszer csaptak össze ebben a szezonban Juhász Tamással?

– Rögtön számolom: a szegedi világkupán kétszer, mivel parakajakban és -kenuban is indultunk, aztán a maraton bajnokságon parakenuban, majd az első és a második válogatón is mindkét szakágban, ez eddig hét, utána pedig a szétlövésben is kétszer, azaz összesen kilencszer.

– Mennyi volt ebből a siker a hazai rivális ellen?

– Mindössze kétszer kaptam ki tőle, hétszer legyőztem. Ez a két vereség is igen szoros: a világkupán parakenuban végig vezettem, majd az utolsó 25-30 méteren előzött meg, míg az első válogatón, Szolnokon parakajakban szemmel nem lehetett megállapítani, ki is ért be elsőnek a célba. Egyébként végig magabiztos sikereket arattam

– Mikor indult mindkét számban ugyanabban az évben az Európa- és világbajnokságon egyaránt?

– Hú, az már nehéz kérdés... Hirtelen nem tudom, volt már rá példa, de annyi versenyen vettem már részt, hogy ez így nincs meg azonnal. Arra emlékszem, hogy Moszkvában 2016-ban volt egy Európa-bajnokság, amelyen mindkét szakágban első helyen végeztem.

– Amikor ennyiszer összecsap ugyanazzal az ellenféllel, van valamiféle egymásra mosolygás, vagy a rajtnál egy megjegyzés?

– A kommunikáció gyakori, össze nem járunk, de minden esemény egy jó edzési lehetőség, szokhatjuk a versenykörülményeket. Mi már Rió előtt, 2016-ot megelőzően is összecsaptunk, a sportpályafutásunk, voltaképpen az életünk az egymás elleni csatákról szól. Több mint hét éve megy az adok-kapok, de ez nem rossz, hiszen ez mindkettőnket előrevisz. Hozzá kell tegyem, a nemzetközi mezőny azért nagyon erős. 

– Ezek alapján mondhatjuk, hogy jó formában van?

– Ez így van.

– Hogyan áll a felkészülése a nagy nemzetközi versenyek előtt?

– A jövő hétvégén rendezik az Európa-bajnokságot Portugáliában, Montemor-o-Velhóban, addig még frissítünk, gyorsítunk, a formába hozás a lényeg. A világbajnokság pedig Duisburgban lesz augusztus végén, amely egyben kvalifikálhat a párizsi ötkarikás játékokra is.

– Mi kell a 2024-es olimpiai szerepléshez?

– Kezdjük azzal, hogy mind parakajakban, mind parakenuban kvótaszerző helyen szeretnék végezni, ehhez mindkét szakágban az első hat között kell végeznem a német helyszínen. Az a lényeg, hogy az Eb-n és a vb-n is szeretnék a dobogóra állni, de nem ismerem a mezőnyt, így nem merek nagyokat mondani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában