Helyi sport

2023.07.20. 08:19

Ezüstérmet nyert a váltóval Olasz Anna

Ahogy tavaly Budapesten, úgy most Fukuokában is ezüstérmet nyert a nyíltvízi váltó a világbajnokságon.

Vajgely Pál

Rasovszky Kristóf, Olasz Anna, Fábián Bettina és Betlehem Dávid, az ezüstérmes csapat tagjai.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Komoly hullámok között kezdődött a nyíltvízi úszók utolsó versenyszáma, a 4x1500 méteres, azaz 6 km-es váltó.

A magyar csapatban az FTC-ben sportoló szegedi, Fábián Bettina kezdett, aki a hatodik helyen váltott, majd következett Olasz Anna. A HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet klasszisát Rasovszky Kristóf váltotta, ekkor másfél perc hátránya volt a mieinknek az első helyezetthez képest, Rasovszky viszont egészen a harmadik helyre hozta fel a csapatot. A befejező ember Betlehem Dávid volt, a váltásnál még hét másodperces előnnyel vízbe ugró ausztrált Betlehem és Paltrinieri gyorsan meg is előzte, az utolsó bójához pedig gyakorlatilag egyszerre érkeztek. Ekkor már biztos volt, hogy kettejük között dől el az aranyérem. Az utolsó 200 méteren a medencés úszásban 1500 méter gyorson olimpiai és világbajnok olasz egy picivel gyorsabb volt, így Betlehem másodikként csapott célba. A magyar csapat így egymás után negyedszer végzett a dobogón ebben a számban.

Betti nagyon jól jött, és én is beleadtam mindent, mint mindig, amikor a csapatért kell úszni. Szerencsére három olyan lánnyal tudtam menni, akik szintén rutinosak, és pontosan tudták, akkor van esélyünk a legjobban haladni, ha párokban úszunk, egymás lábvizén, nem pedig váll a váll mellett, hátha megöljük a másikat. Ez sokat segített abban, hogy mindenki tudja hozni, amit vártak tőle. Apróbb gondok csak abból adódtak, amikor ázsiaiakkal találkoztunk, a japán fiú próbált emberkedni, de őt elengedtük, kalimpáljon mások mellett, illetve a végén, amikor a kínai lányt utolértük, akkor ő engem elkezdett oldalra szorítani, sajnos én kerültem a rossz oldalára, Leonie (Beck) el tudott jönni mellette simábban, de nem ezen múlott – nagyon boldog vagyok, hogy újból érmet tudtunk szerezni – nyilatkozta a futamot követően Olasz Anna a magyar szövetségnek.

Nagyon boldog vagyok, hogy egyre jobban beérik az a több mint kilenc éve tartó csapatmunka, amelyet a magyar utánpótlás edzőkkel közösen csinálunk. Rengeteg versenyen vesznek részt a fiatal úszók, aminek köszönhetően sok tapasztalatot tudnak gyűjteni, és később így könnyebben fel tudják venni a lépést a felnőtt mezőnnyel – összegzett a válogatott szegedi szövetségi kapitánya, Gellért Gábor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában