A klub-és csapatmenedzser tíz esztendeje tartozik a szegedi egyesülethez

2023.07.26. 08:32

Germán Tamás: mindenre szívesen emlékszem vissza

A Szeged-Csanád GA klub- és csapatmenedzsere, Germán Tamás immár tíz éve szolgálja az NB II.-es Tisza-parti labdarúgó-együttest. A múlt felidézése és a folyamatos változások mellett szóba került a keret alakulása és a bajnoki rajt is.

Mádi József

Germán Tamás és a szegedi címer tíz éve társak.

Fotó: Török János

– Tíz év lépett be először a szegedi futballcsapat akkor még gyulai öltözőjébe. Milyen volt ez az időszak, amelyben kilenc évet labdarúgóként, az utóbbi esztendőt pedig már vezetőként töltötte el?

– Mindenre szívesen emlékszem vissza, és ugyan voltak természetesen csalódást keltő idények, eredmények, például amikor kiestünk az NB II.-ből, de utólag belegondolva az összes emlék megszépül. Azt gondolom és most csúnyán fogalmazok, de az utóbbi búcsú a másodosztálytól jót tett a klubnak, hiszen azóta szépen fejlődünk és építkezünk. Akkor, a legutolsó feljutás évében, 2019 őszén jöttünk vissza például Szegedre, így rossz érzés nincs bennem.

Karnok Csaba
Ha kellett, pontrúgásból is eredményes volt. Fotó: Karnok Csaba

– Mennyi futballista idénnyel ért fel az elmúlt első szezon klub- és csapatmenedzserként?

– Ahogy a pályán, ebben a pozícióban is minden nap lát, tanul újat az ember. Nem tudom összehasonlítani a kettőt, de tény, hogy teljesen más embert és gondolkodásmódot kíván a vezetői szerep, és bizony nagyon jó, hogy én is az öltözőből jöttem. Sok mindenre tudok támaszkodni, amit ott átéltem.

– Tíz év alatt szegedivé vált, mindezt hogyan lehet átadni az öltözői közösségnek tudva azt, hogy milyen sokat jelent a futball és a szegedi csapat nagyon sok szurkolónak?

– Folyamatosan figyelt a klub arra, hogy jó szellemiségű keret, társaság alakuljon ki, mindezt már a legelején elmondjuk az újaknak. Emellett a vezetőségben is olyan emberek dolgoznak, akik szorosan kötődnek a klubhoz, és többen már az elejétől fogva ehhez a nyugodtan jelentsük ki: családhoz tartoznak. Ilyen például a püspök úr, Adem és Bekim Kapic, Ivány Tamás, Kujundzsics Zoltán, jómagam, aztán akik azóta csatlakoztak ehhez a vonulathoz, például Andorka Péter, Szántai Levente, Mészáros Márk. Próbálunk arra ügyelni, hogy vezetői szinten ilyen emberek vegyék körbe a klubot, és akkor a játékosoknak is könnyebb ezt a szemléletet átadni.

– A nyári felkészülés elég volt arra, hogy késznek nyilvánítsuk a csapatot?

– Azt is még tanulgatom, hogy a keret kialakítása sosem fejeződik be, minden egyes nap minden percében formálódik, fejlődik, változik az összkép. Sok apró teendő van, amely révén állandóan változik az arculat, mi pedig azért vagyunk, hogy ha változunk, akkor azt a mi átalunk vélt jó irányba tegyük.

Nyári Patrik (jobbról) is az új és fiatal játékosok közé tartozik. Fotó: Gémes Sándor

– A klub mindkét együttese NB-s szinten szerepel: melyek a célok az NB II.-ben és melyek az NB III.-ban?

– Megyünk tovább a megkezdett úton, hogy minél stabilabb legyen a klub. Ami az első csapatot illeti, egyre inkább felfelé kacsingatunk, a tartalékoknak pedig meg kell szokniuk az új légkört. A fiataloknak nagy lehetőség, egyben nagy ugrás is a harmadosztály, de közben meg rendkívül fontos jelzés a még fiatalabbaknak, hogy idekötődhetnek, hogy nem kell elvándorolni egy jelentős lépéshez a pályafutásukban, és hogy ezáltal könnyebben beépíthetők az első csapatba.

– Tudatos volt, hogy főleg 25 év alatti játékosok érkeztek a nyári szezonban?

– Így alakult... Láttuk, hogy az előző szezonban túlsúlyban voltak az idősebb játékosok, de minden elismerés megilleti őket, hiszen velük és a teljesítményük révén is jól szerepeltünk. Nem tudtuk őket megtartani vagy nem akartak itt maradni, most megnézzük, mire képes ez a fiatalabb vonal.

– Rajt vasárnap 19 órától Kazincbarcikán, aztán jön a Vasas. Ezt a két meccset összevonva milyen kezdést remél az NB II.-ben?

– Mivel négy együttes érintés nélkül esik majd ki az idény végén, így minden egyes ellenfél kettőzött erővel készül. Két különböző meccsről beszélhetünk: Kazincbarcikán nagyon nehéz összecsapásra számítok, de a jó kezdés nagy lendületet adna az újjáformálódó, fiatalos csapatnak, így bízom a sikerben. Utána pedig jövő szombat este a televíziós meccsen akár a Vasast is le tudjuk győzni sok-sok néző előtt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában