Újra hazahozták az aranyérmet

2023.08.08. 18:11

Egyszerű a titkuk az U17-es Eb-győztes vízilabdázóknak

Három éve legyőzhetetlen a 2006-2007-es korosztályú magyar leány vízilabda-válogatott. Ezalatt vasárnap este már a második Európa-bajnoki címüket nyerték meg Sike József tanítványai, de tavaly egy világbajnoki aranyérmet is betettek a vitrinbe. A legfényesebb medáliákból Horváth Zsófia hozott egyet-egyet Szentesre, míg az idei Eb-sikerbe másodedzőként Matajsz Márk is beletette a munkáját.

Becsei Dávid

Horváth Zsófia és Matajsz Márk, nyakukban a Törökországban megnyert aranyéremmel.

Forrás: Szentesi Vízilabda Klub

A két legnagyobb rivális, Spanyolország és Görögország összekerült az elődöntőben, így csak az egyiket kellett legyőzni az újbóli Európa-bajnoki címhez az U17-es tornán a magyar leányválogatottnak a kieséses szakaszban. Sike József vezetőedző és Matajsz Márk másodedző tanítványai nem remegtek meg, gyengébb kezdés után az utolsó másfél negyedben magabiztos, 11–8-as sikert arattak a spanyolok felett. 

– Az előző két év sikeréből kiindulva biztosan szükségem lesz még pár hétre, mire felfogom, mekkora sikert arattunk ismét. Három éve veretlenek vagyunk, ez óriási dolog – válaszolta arra a kérdésünkre Horváth Zsófia, sikerült-e már feldolgoznia, hogy sorozatban harmadik aranyérmét nyerte meg a korosztályos válogatottal. 

A lányok hat héten át készültek együtt, előbb Egerben, majd Budapesten. Az első négy hétben erőnlétet építettek, rengeteget úsztak és kondiztak, de persze a taktikai tréningek sem maradtak ki a programból. Gyakorlatilag végigrobogtak a mezőnyön, hiszen a döntős spanyolokat már a csoportkörben is elintézték hat góllal, míg a házigazda törököket 19–3-ra győzték le a negyeddöntőben, az olaszokat pedig 11–5-re az elődöntőben. A legszorosabb mérkőzést a finálé hozta, de a harmadik negyedben 5–6-ról 5–0-s rohammal fordítottak a magyarok.

– Minden csapat arra készült, hogy legyőzzön bennünket, de nem hagytuk, mert szerettük volna megőrizni a veretlenségünket. Mi a titkunk? Valószínűleg a rengeteg munka, amit elvégeztünk, mert fizikálisan mindenkinél jobban bírtuk a meccseket. Köztudott, ha elfáradsz, akkor több hibás döntést hozol, de ezeket mi ki tudtuk kerülni – jegyezte meg Zsófi, aki Szentesen és a válogatottban is centerként vízilabdázik. 

Egy nagy utazásként jellemezte a nyarat Matajsz Márk, a Valdor Szentes OB I.-es női csapatának vezetőedzője, aki az U17-es válogatott mellett másodedzőként dolgozott.

– Óriási élmény volt az Eb, nagy büszkeség, hogy Zsófi Szentesről Európa-bajnok, de Horváth Luca és Varga Nóra is végigcsinálta a felkészülést, az utolsó keretszűkítésnél maradtak ki. Ez a korosztály tényleg kimagaslóan jó játékosokból áll, akik közül a kapus Torma Luca még inkább kiemelkedik. Csapatként nagyon jól dolgoztunk, a klubok és edzőik büszkék lehetnek, hogy ilyen kiváló vízilabdázókat neveltek – méltatta a fiatalokat a tréner. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában