Tireksz – Tisza Reform Kézilabda Szakműhely

2023.10.26. 16:12

Kudarckerülés helyett sikerorientáltság – új kézilabdás műhely alakult Szegeden

Amíg gyermekeik az edzésen játszottak, annyit beszélgettek az utánpótlás-képzés megreformálásáról, hogy új kézilabda-műhelyt alapítottak. A Tisza Reform Kézilabda Szakműhely (Tireksz) ötletgazdája Sápi Mihály és Rozinka Arnold, az első workshopon pedig Zsiga Gyula mesteredző is előadást tart szombaton a Dugonics András Piarista Gimnázium tornatermében.

Becsei Dávid

Illusztráció: Dömötör Csaba/MW

Az elmúlt években apukaként rengeteg kézilabda edzésen jártak. Gyermekeiken keresztül megtapasztalták, min lehet és kell javítani. Sápi Mihály és Rozinka Arnold eljutott az ötletelésig, majd ezt szélesebb körben megosztva támogatókra leltek, így belevágtak.

– Azt láttuk, hogy mindenhol versenyorientált a közeg. Az a koncepció, hogy minél többet versenyeztessék a gyerekeket. Ez viszont nem ideális mindenkinek. Heti három-négy edzés szerepel a fiatalok programjában, aki pedig ezt nem bírja, hiába tehetséges, lekopik. Sokat beszélgettünk arról, hogy mit tehetünk ez ellen, így utánanéztünk, hogy kik vallanak hasonló nézeteket. Így jutottunk el Zsiga Gyulához, aki pozitívan reagált a megkeresésünkre – válaszolta arra a kérdésünkre Sápi Mihály, hogy miért hozták létre a Tirekszet.

Hozzátette, hogy nem az eredményekre szeretnék fektetni a hangsúlyt. Szeretnék, ha a fiatalabb korosztályban, a 10-12 évesek között a mérkőzések még azt jelentenék, hogy kipróbálják éles helyzetben az edzésen gyakorolt dolgokat.

– Fontosnak tartjuk, hogy ne a versenyeztetés legyen a mérce, hanem hogy egyénileg fejlődjenek a gyerekek. A 10-12 éves korosztály hetente három-négy tréningen vesz részt, de ebbe a mennyiségbe sem fér bele, hogy fizikálisan minden gyermek fejlődjön. Mi azt szeretnénk elérni, hogy aki a Tirekszet választja, azok itt elsajátítsák az atletikusság alapjait. Ne okozzon gondot például egy szabályos guggolás bemutatása – folytatta. Az atletikusság fejlesztése, az egyéni képzés a skandináv modell alapja. Ezt az irányvonalat szeretné követni a Tisza Reform Kézilabda Szakműhely is.

Sápiék innovatív dolgokat szeretnének kipróbálni. Céljaik között szerepel, hogy a fizikális képzés mellett nagy hangsúlyt fektessenek egyénileg a mentális felkészítésre, valamint a helyes táplálkozásra szakemberek segítségével. 

– Az a célunk ezzel a szakműhellyel, hogy a gyerekek olyan helyen tudjanak sportolni, ahol élvezik a mozgást és nincs rajtuk nyomás vagy kényszer, hogy teljesíteni kell. Kudarckerülés helyett sikerorientáltság legyen a szemük előtt. Szeretnénk odafigyelni mindenkire, olyan képzést nyújtani számukra, amit felnőttként is kamatoztathatnak – fogalmazta meg céljaikat Sápi Mihály.

Workshoppal nyitnak

Október 28-án szombaton a Dugonics András Piarista Gimnázium tornatermében rendez workshopot a Tisza Reform Kézilabda Szakműhely. Ezen a két ötletgazda célja, hogy népszerűsítsék a kitalált koncepciót és az egyesületet. A 10 órakor induló programon Zsiga Gyula tart előadást, majd bemutató edzést a gyerekeknek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában