Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán élménybeszámolója

2023.11.08. 18:05

Drámai különbség után búcsúztak a magyar favágók a világbajnokságtól

Drámai különbség jelentette a végállomást az ópusztaszeri Bozsó Zoltánéknak a Stihl Timbersports világbajnokság csapatversenyében. A favágók legrangosabb világeseményén előző évi eredményükhöz képest tizenöt másodpercet javultak a magyarok, a nyolcaddöntőbe viszont Hollandia jutott, mivel négy századmásodperccel gyorsabbnak bizonyult.

Becsei Dávid

Bozsó Zoltán (jobbról) az aktuális magyar bajnokként utazhatott a németországi világbajnokságra.

Forrás: STIHL TIMBERSPORTS

Szinte láthatatlan különbségen múlt a Bozsó Zoltán, Juhász István, Strúbel Bence és Juszkó Zsolt alkotta magyar favágó-válogatott továbbjutása a csapatvilágbajnokságon a legjobb tizenhat közé. A versenybírók többször visszanézték lassítva az utolsó pillanatokat, ahogy leesik a fadarab, szabad szemmel ugyanis érzékelhetetlen ilyen pici különbség.

– Elképesztően felkészült csapatokkal találtuk szembe magunkat, a stuttgarti Porsche Aréna hangulatát átélni leírhatatlan érzés, óriási adrenalinlöketet adott számomra a tízezer szurkoló, valamint az a nagyjából nyolcvan magyar, akik elkísértek bennünket. Mindenidők legjobb időeredményét értük el, a tavalyit megjavítottuk tizenöt másodperccel, sajnos ez sem volt elég a főtáblára kerüléshez – jegyezte meg a Délmagyarországnak Bozsó Zoltán ópusztaszeri favágó, aki hetedszer járt világbajnokságon. Hozzátette, ilyen jól még az edzések során sem teljesítettek.

Bozsó versenyszáma az úgynevezett álló farönk átvágása volt, amit harminckét másodperc alatt teljesített.

– Ez egy átlagos időnek számít, azon a kemény fán viszont, amin dolgoztam, már kifejezetten jó eredmény. Ahogy elvágtam, a fejsze élét azonnal kivitte, pedig Hollandiából szállított nyárfát vágtunk. Mielőtt kezdtünk, megvizsgáltuk a fát, ami ötvenöt kilogrammot nyomott, ami rengeteg, hiszen egy hetven centi hosszú és harmincas átmérőjű rönkről beszélünk – folytatta a részletekkel.

A világbajnokságon tizenkilenc ország indult a négy legjobb versenyzőjével. A magyar bajnokságot idén Bozsó nyerte, pályafutása során másodszor. Végül a magyarok a tizenhetedik helyen végeztek, Romániát és Írországot előzték meg.

A papírforma alapján a csapatvilágbajnoki címet Ausztrália nyerte meg az Egyesült Államok és Kanada előtt, óriási meglepetésre viszont egyéniben – a legjobb tizenhat ország egy-egy embert állíthat rajthoz –  két európai is felállhatott a dobogóra a tengerentúliak dominanciájának ellenére. Az amerikai versenyző volt az ezüstérem várományosa, de a tuning láncfűrészes számot elrontotta Bozsó beszámolója szerint, és így svájci ezüst-, német bronzérem született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában