Sokat fejlődött

2023.11.21. 17:06

Sztanó György szemei előtt a párizsi paralimpia lebeg

Továbbjavultak a szentesi parafekvenyomó Sztanó György eredményei az év utolsó versenyén. A lengyelországi Európa-kupán az 54 kilogrammosok súlycsoportjában új magyar rekordot állított fel, miután az eddigi 141 kilós országos csúcsot előbb 142-re, majd 146-ra javította meg. Természetesen a győzelem sem maradt el a súlycsoportjában ezzel.

Becsei Dávid

Sztanó György két kupával térhetett haza Lengyelországból.

Fotó: Faragó Péter

– Egy rendkívül nehéz esztendőn vagyok túl, hiszen januártól azon dolgoztam, hogy súlycsoportot váltsak, március óta pedig már nem az 59, hanem az 54 kilogrammosok között versenyzem. A célom, hogy az utolsó, júniusi manchesteri világkupán 155-160 kilót kinyomni, amivel esélyem nyílhat a paralimpiai kvalifikációra. Szeretnék ott lenni Párizsban! Hatalmas fejlődésen mentem keresztül idén, Lengyelországban a 49-től és 79 kg-osokig, az abszolút versenyben a második helyen végeztem, az előző évben még ötödik voltam – jegyezte meg érdeklődésünkre Sztanó.

2023-ra a 150 kilós teljesítmény elérését tűzte ki, amelytől nem járt messze az elmúlt hétvégén. A harmadik gyakorlata 151 kg volt, de egy technikai hiba miatt nem sikerült végrehajtania. Ebben az évben már verseny nem vár Sztanó Györgyre, de mielőtt pihenőre megy, még van egy fontos célkitűzése.

– Idénre még egy nagy tervem van, hogy edzőtermi körülmények között kinyomom a testsúlyom háromszorosát, vagyis 161 kilogrammot – folytatta.

A 2024-es versenynaptár legfontosabb állomásait már bevéste a kalendáriumba. Februárban egy dubaji világkupa várhat rá, márciusban pedig Vésztőn rendezik meg a magyar bajnokságot. Májusban Grúziába, júniusban pedig Manchesterbe utazik világkupára, mert a szemei előtt egy dolog lebeg: a párizsi paralimpiai részvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában