Kapusok egymás között: hagyományteremtő konferencia volt Szegeden

2023.12.18. 17:14

Néha a természet törvényeivel is szembeszállnak

A Szeged-Csanád GA szervezésében rendezték meg első alkalommal a Grosics Gyula kapusedző konferenciát, amelynek a Szent Gellért Fórum adott otthont. Az eseményen nagyjából százhúsz szakmabeli találkozhatott egymással.

Mádi József

Az ország minden tájáról érkeztek kapusok és edzők a konferenciára.

Fotó: Gémes Sándor

Kapusháború és kapusedző konferencia. Két közös dolog van bennük: az egyik a futballposzt, a másik pedig az, hogy mindkettő szegedi találmány.

Az előbbi Bagdi Ferenc révén igen népszerűvé vált az évek alatt, most pedig a Szeged-Csanád GA gondozásában, Szántai Levente szervezésében első alkalommal adott otthont a Szent Gellért Fórum a kapusedzők konferenciájának. Az esemény első gondolatai dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanád egyházmegye püspöktől származtak.

– A kapustársadalom krémje hagyományteremtő szándékkal jött össze itt nálunk. A kapusokban megvan az a pici valami, ami a mezőnyjátékosokra nem jellemző, éppen ezért néha önmaguk mellett a természet törvényeivel is szembe szállnak, párbajoznak – mondta nyitó beszédében a püspök.

Az esemény annyira népszerű volt, hogy a Szent Gellért Fórum stadionjának harmadik emeleti társalgója szinte kicsinek bizonyult, azaz nagyjából százhúszan érkeztek az ország különböző pontjairól. Eljött többek között Grosics Gyula harmadik lánya, Grosics Edina, továbbá Csank János egykori szövetségi kapitány, Prukner László, a Fradi korábbi edzője, a hazai kapusképzés egyik úttörője, Pálinkás András, valamint korábbi NB I.-es játékosok és kapusok.

Az eseményt a szervező Szántai Levente Grosics Gyuláról megtartott prezentációja vezette be, amelyből megtudhattuk, miben volt abszolút úttörő az Aranycsapat kapusa, miért volt fontos csapatember és miként tekintett az isteni gondviselésre.

A nap második előadója a 108-szoros korábbi válogatott kapus, Király Gábor volt, aki a kapusok és a kapusedzők kapcsolatáról beszélt. Király Szombathelyről, a Haladásból indulva 26 évig volt profi labdarúgó, megfordult Németországban (Hertha, 1860 München, Leverkusen), Angliában (Crystal Palace, Burnley, Aston Villa, West Ham, Fulham), így pontosan tudta érzékeltetni, milyen magányos, egyben milyen felemelő is tud lenni a poszt. 

– Bizony volt olyan, amikor mérgemben edzésen elrúgtam a labdát, aztán a kapusedzőm kérésére mehettem érte, miközben a társak munkáját megállítottam, akadályoztam. Kiváló pedagógiai húzás volt, hiszen lelkiismeretfurdalás gyötört a többiek miatt. Sosem mentem szembe az edzőimmel, illetve mindig tudtam már a szerződés aláírása előtt, hova is érkezem – vallotta be Király, akinek az előadásából az "alkalmazkodás" szó volt talán a legfontosabb.

A résztvevők ezek után élőben is megnézhették a centerpályán a kapusok mérkőzésjátékra felkészítését az oldalról belőtt és beadott labdák hárításával összekapcsolva, a nap végén minderről interaktív beszélgetést folytathattak Balajcza Szabolccsal, Illyés Dániellel és Herczeg Gáborral, majd következett a kerekasztal-beszélgetés, amelybe online bekapcsolódott Dibusz Dénes, a Fradi és a válogatott kapusa Köteles László győri sportigazgató, vagy például Boér Gábor NB I.-es edző társaságában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában