Két váltóban, valamint egyéniben is aranyakat nyert Szél, Galgóczi, Gregus és Bakony-Sallai

2023.12.12. 10:29

Visszataláltak a medencéhez és a versenyzéshez

Két váltóban, valamint egyéni számokban is szenior Európa-bajnoki címeket, érmeket nyert a hódmezővásárhelyi Hód-Triatlon és Öttusa SE négy versenyzője, Bakony-Sallai Ágnes, Gregus Brigitta, Galgóczi Krisztina és Szél Friderika.

Mádi József

Szél Friderika (balról), Bakony-Sallai Ágnes, Galgóczi Krisztina és Gregus Brigitta két váltót is megnyert, ezen kívül további első helyeket és érmeket szereztek országos csúcsokkal.

Fotó: Hód Úszó SE

Az aktív pályafutás befejezése után, egy kisebb kihagyást követően gyorsan visszataláltak a versenyekhez ők négyen. Bár mindegyikük eljárt úszni, hiszen hiányzott a medence, vágytak a sportra, ám sokáig csak külön-külön jártak mozogni, éppen ahol tudtak. Aztán megtalálták egymást, és immár szenior Európa-bajnoknak vallhatják magukat.

Szél Friderika (hatszoros felnőtt bajnok), Gregus Brigitta (olimpiai induló volt 2012-ben Londonban), Galgóczi Krisztina (többszörös felnőtt bajnoki döntős) és Bakony-Sallai Ágnes (sokszoros nyílt vízi felnőtt bajnok) közül utóbbi volt hamarabb aktívabb, hiszen már 2018-ban szerepelt a masters Európa-bajnokságon, és a szlovéniai Kranjban bronzérmet szerzett, ahogy Galgóczi is, sőt ketten indultak a 2017-es budapesti masters világbajnokságon is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legelején Gregus helyet Sallai Krisztina volt a negyedik tag, és így ez a kvartett többek között szerzett egy Eb-bronzérmet a 4×50 méteres vegyes váltóval, majd utána cserélt a két kiválóság.

Aztán eljött a közös munka ideje, és előbb hazai versenyeken indultak váltóban és egyéniben is. Augusztus végén volt egy verseny Hódmezővásárhelyen, akkor döntötték el, hogy kilépnek a nemzetközi porondra, és erre tökéletes alkalom volt az első rövidpályás szenior Európa-bajnokság Madeira szigetén. Most jött el az idő, amikor mindenki bele tudott állni a család és a munka mellett a versenyzésbe.

Ez az esemény pedig olyan jól sikerült, hogy a II. korcsoportban két 4×50 méteres váltót (gyors és vegyes, a számok: Szél gyors, Galgóczi: pille, Gregus: mell, Bakony-Sallai: hát) nyertek meg, míg egyéniben Gregus három érmet, ezzel együtt három országos csúcsot, Szél egy aranyat és országos csúcsot, Bakony-Sallai három, Galgóczi pedig két érmet úszott össze.

A négyes most újabb feladatok után nézhet, meglehet, hamarosan egy még nagyobb nemzetközi feladat várhat rájuk.

A Hód-Triatlon és Öttusa SE szenior úszói 14 fővel képviselték hazánkat a Madeira-szigeteki Funchalban megrendezett szenior Európa-bajnokságon, amelyen a klub az 5. helyen végzett az éremtáblázaton. A versenyzők összesen 13 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel zárták az Európa-bajnokságot, amelyen az érmek mellett 12 új országos csúcsot is sikerült teljesíteniük.

Eredményeik, Okos Ákos (1. korcsoport), 100 méter mell: 1. (új országos csúcs), 200 m mell: 1. (új országos csúcs), 1,5 km nyíltvízi úszás: 1.

Szabó Tamás (3. korcsoport), 50 m mell: 1. (új országos csúcs), 100 m mell: 1. (új országos csúcs).

Gregus Brigitta (2. korcsoport), 50 m mell: 1. (új országos csúcs), 100 m mell: 2. (új országos csúcs), 200 m mell: 1. (új országos csúcs).

Szél Friderika (3. korcsoport), 100 m gyors: 1. (új országos csúcs).

Galgóczi Krisztina (3. korcsoport), 50 m pillangó: 3., 100 m gyors: 3.

Bakony-Sallai Ágnes (2. korcsoport), 400 m gyors: 2., 200 m hát: 2., 3 km nyíltvízi úszás: 2.

4×50 mix vegyesváltó (2. korcsoport): 1. Okos Ákos, Szabó Tamás, Gregus Brigitta, Galgóczi Krisztina (új országos csúcs).

4×50 női gyorsváltó (1. korcsoport): 1.  Czabaday-Tóth Dorottya, Tóth Zsófia Zsanett, Szabó Renáta, Bere Katalin (új országos csúcs).

4×50 női gyorsváltó (2. korcsoport): 1. Galgóczi Krisztina (női 50 m gyors új országos csúcs), Szél Friderika, Bakony-Sallai Ágnes, Gregus Brigitta (új országos csúcs).

4×50 női gyorsváltó (3. korcsoport): 3. Wéber Vanda, Deák Anikó, László Mónika, Monok Sára.

4×50 női vegyesváltó (1. korcsoport): 1. Czabaday-Tóth Dorottya, Bere Katalin, Szabó Renáta, Tóth Zsófia Zsanett.

4×50 női vegyesváltó (2. korcsoport): 1. Bakony-Sallai Ágnes, Gregus Brigitta, Galgóczi Krisztina, Szél Friderika.

4×50 női vegyesváltó (3. korcsoport): 3. Deák Anikó, Wéber Vanda, László Mónika, Monok Sára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában