Helyi sport

2024.01.10. 19:36

Emberi mulasztás miatt bosszankodik az év sportolója

A címvédő magyar vitorlázó, Érdi Mária technikai hiba miatt maradhat le az éremszerzésről a világbajnokságon.

Delmagyar.hu

Érdi Mária

Fotó: Koncz Márton

A címvédő magyar vitorlázó, Érdi Mária a kilencedik helyen jutott be az éremfutamba az ILCA 6 (korábbi Laser) hajóosztály argentínai világbajnokságán. Az Év női sportolójának választott versenyzőt a harmadik futamában olyan váratlan nehézségek hátráltatták, ami  a dobogós helyezését is veszélyeztetheti.

Érdi Mária először nyerte el az esztendő legjobb női sportolóját megillető trófeát a hazai sportújságírók hagyományos szavazása alapján – miként arról a Magyar Nemzet is beszámolt. A magyar vitorlázó azonban nem tudott részt venni az Operaházban rendezett M4 Sport – Az Év sportolója gálán, mivel az argentínai világbajnokságon versenyez, ahol egy bosszantó hiba miatt veszélybe került az éremszerzés lehetősége.

Egy csavar volt a ludas

A Mar del Platán címvédőként versenyző magyar vitorlázó a keddi első futamban a tizenhatodik helyen zárt, majd a másodikban saját bevallása szerint nem vitorlázott jól, és végül a huszonnegyedik pozícióban végzett. Az előző kettőhöz hasonlóan változó, bizonytalan széljárás és -erősség mellett rendezett harmadik futamban hatodik volt, amikor a csavarok meglazultak a hajóján, emiatt fel kellett adnia a küzdelmet – írta meg az Origó. Az MVM SE hajósa így ugyan kilencedikként ott van a döntőben, de ha az utolsó, végül feladott futamban hatodikként futhatott volna volna, akkor ötödikként került volna az éremfutamba, és lett volna esélye akár a dobogós helyezésre is. Az éremfutam jelentősége, hogy az ott elért eredmény dupla szorzóval számít.

Kérelmet nyújtottak be

Bosszantó hiba miatt került ilyen helyzetbe a világbajnok magyar vitorlázó, de nem szeretné annyiban hagyni a dolgot.

– Méltányossági kérelmet nyújtottunk be, a tárgyalásra beidézték a hajók szállítóját is, akitől mindenki bérelte az eszközt. Ő nem tagadta, hogy még a világbajnokság előtt kiderült a hajók típushibája, mindegyikben kicserélték ezt a két csavart, kivéve éppen az enyémben – nyilatkozta az Év sportolója gálán az Év női sportolójának választott Érdi Mária.

A női egyszemélyes olimpiai hajóosztály világbajnokságán 46 ország 102 sportolója indult. Ott van a mezőnyben a hajóosztály négy világbajnoka és legutóbbi két olimpiai bajnoka is. Szerdán az első tíz helyezett számára éremfutammal, a többieknek zárófutammal ér véget a világverseny. Remélhetőleg Érdi Mária a nehézségek ellenére is a legjobbat hozza ki magából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában