Jut idejük egy teljes téli alapozásra

2024.01.12. 17:22

Hét szentesi fiatal készülhet a korosztályos magyar válogatottal

Tétmérkőzésektől mentes időszakot kell feltölteni hasznos munkával az összes magyar vízilabdacsapatnál, így a Szentesi VK-nál szintén. Jelenleg is tart Zágrábban, illetve Eindhovenben az Európa-bajnokság, míg februárban Dohában már világbajnokságot rendeznek. Utóbbin a női válogatottunk számára az olimpiai kvalifikáció lesz a tét.

Becsei Dávid

Matajsz Márkot (táblával a kezében) tehetséges játékosok veszik körbe Szentesen.

Fotó: Vidovics Ferenc

Ilyen hosszú szünetre emberemlékezet óta nincs példa egy vízilabda-szezon közben. Ennek oka egészen a koronavírus-járványig nyúlik vissza, amikor nem nyílt lehetőség a vb megrendezésére. Ezt pótolják majd most az Eb után, az olimpiai selejtező és az ötkarikás játékok előtt.

A szentesi lányok számára december 20-án zárult a 2023-as esztendő, miután véget ért az utolsó gyakorlási lehetőségük, a hazai rendezésű Duna Kupa. Egy közös forralt borozással, illetve bejglizéssel zártak, majd egy hosszabb pihenőre vonultak.

– Ilyen hosszú kihagyásra nem emlékszem még bajnoki szezonon belül. Január 8-án kezdtük el a közös munkát az ünnepek után, így volt egy picit több idejük feltöltődni a lányoknak. Rájuk is fért, hiszen többek három fronton kapták a terhelést. Vidáman és kipihenve álltak bele a munkába, amiből kijut majd bőven, hiszen a január és a február eleje a fizikális felkészítésről szól majd. Az, hogy ilyen hosszú téli alapozásra van időnk, később derül ki, hogy áldás vagy átok – vélekedett a Szentesi VK közösségi oldalán Matajsz Márk, az OB I.-es Valdor Szentes vezetőedzője, valamint az ifjúsági csapat edzője.

A felnőtt OB I.-es együttes hét bajnokit követően két győzelemmel, hat ponttal a hetedik helyen áll a tabellán. A fiatalok közül többen az ifjúsági- és serdülő bajnokságban is érdekeltek voltak a szezon során. Tehetségekből nincs hiány a szentesi leány utánpótlásban. Az aktuális válogatott összetartásokon hét játékosukra számítanak ezen a héten. Az U18-as és U19-es korosztály összetartáson segédedzőként ott lesz Matajsz is, míg játékosként Horváth Zsófi, Horváth Luca és Varga Nóra. Az U16-osoknál pedig Versegi Mimire, Furák-Szabovik Tesszára, Mácsai Kincsőre és Matajsz Jankára számít a szakmai stáb.

Ami pedig az Európa-bajnokságot illeti, tovább íródik az alaposan megfiatalított magyar férfiválogatott csodája. Az olimpiai kvótával még nem rendelkező szerbeket 10–10-es rendes játékidő után ötméteresekkel 15–14-re legyőzte Varga Zsolt csapata. Az elődöntőben vasárnap a horvát–görög meccs győztese lesz az ellenfél, míg a nők szombaton 17.30-tól a franciákkal játszanak az ötödik helyért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában