Ismét vezetőedzőként dolgozik

2024.01.10. 17:34

Skaliczki dicséri Kárpátit, északi hegemóniára számít az Eb-n

Belecsapott a lecsóba Hajdúnánáson, mert érzi, komolyan számolnak vele. Az egykori szegedi kézilabdázó, majd vezetőedző, Skaliczki László szerint remekül fogták meg az átmeneti edzőséget az OTP Bank-Pick Szegednél. Az Eb-vel kapcsolatban elárulta, a 2007-es vb-szereplés a mai napig kísérti olykor.

Becsei Dávid

Skaliczki László gyakori vendég volt a Pick Arénában, de a hajdúnánási munka miatt ritkábban tud eljönni most már.

Fotó: Sólya Eliza/pickhandball.hu

A 2022–2023-as idény végén véget ért Skaliczki László szakmai tanácsadói megbízatása a Csurgói KK férfi kézilabdacsapatánál. Túl sokáig viszont nem maradt munka nélkül a mesteredző, 2023 novemberében az NB I./B-s Hajdúnánás női együttesének vezetőedzője lett.

Elvállalta, mert szereti a kihívásokat

– Felkértek rá, hogy segítsek a csapatot a kieső zónából a középmezőnybe vezetni. Úgy voltam vele, csapjunk bele a lecsóba, elvégre szeretem a kihívásokat, pláne úgy, ha érzem, hogy komolyan számolnak velem. A bombaerős Szombathely ellen nem volt esélyünk, de a Szigetszentmiklóst idegenben, a Szegedet itthon legyőztük, így jól sikerült az év vége – jegyezte meg a Délmagyarország érdeklődésére Skaliczki László. 

Úgy fogalmazott, hajdúnánási munkájának egyetlen negatívuma, hogy emiatt kevesebb meccsre tud járni Szegedre. Szíve csücske a város és a csapat, sok időt töltött itt, rengeteg baráttal fut össze mindig a Pick Arénában. Gyakran megfordult az őszi szezon során Szegeden, így a Kárpáti Krisztiánnal megújuló csapatról is elmondta meglátásait. 

– Ezt az átmeneti menedzserséget nagyon jól fogták meg Szegeden. Krisztiánnak van egy jó segítője Vladan Jordovics személyében. Kárpáti az utánpótlás válogatottaknál már komoly nemzetközi tapasztalatot szerzett. A Picknél viszont az volt a legfontosabb, hogy a tekintélyét kivívja. Pastor után ez nem könnyű, de sikerült neki. Ügyesen megtartotta az értékeket, de jó irányt mutat és talált egy kulcsembert a védelembe Kalaras személyében, illetve jól osztja el a játékidőt Bombac és Martins között – folytatta.

Fejlődtek

Úgy véli Skaliczki, Kárpáti csapatának voltak remek meccsei és rosszak egyaránt, de ami ennél fontosabb, mert hibázni és abból mindig tanult. Ez a szezon a fiatal trénernek a tapasztalatszerzésről szól, ami jövőbeli karrierje szempontjából kulcsfontosságú lehet. Dicsérte a szegediek küzdőszellemét, valamint kiemelte, hogy sokat fejlődött Kárpáti Krisztián kommunikációja is az ősz során.

– Senki se gondolja, hogy könnyű egy időkérés alatt olyat mondani, ami pozitív változást hoz a játékban. Ez halmozottan igaz idegennyelven és nyomás alatt, amikor tudja az ember, hogy a tv-n keresztül rengetegen figyelik. Mindezek ellenére voltak nagyszerű időkérései is már, a tavasz feladata pedig, hogy az Eb miatt szétszaladt csikókat ismét egy irányba terelje – fejtette ki véleményét.

A 2007-es vb még kísérti néha

Németország kicsit még a mai napig kísérti Skaliczki Lászlót. 2007-ben az ő irányításával a magyar válogatott pazarul, három győzelemmel indította a világbajnokságot Dánia, Norvégia és Angola ellen. A középdöntő utolsó meccsén tíz másodperccel a vége előtt még továbbjutásra álltunk, végül Koksarov meglőtte a 26–25-ös orosz győzelmet jelentő gólt. Magyarország végül kilencedik lett, miután Szlovéniát legyőzte.

A magyar válogatott pénteken 20.30-kor Montenegró ellen kezdi az Európa-bajnokságot. A mesteredző szerint ha a kiegyensúlyozott csoportból sikerült a továbbjutás, akkor a nehéz ág ellenére az elődöntőbe jutást sem tartja elképzelhetetlennek.

Kiegyensúlyozott csoport

– Izland ellen már komoly tapasztalataink vannak az elmúlt évekből. Nehéz lesz őket lefutni, de a beállójátékunk érvényesülhet ellenük, ha az átlövőink besegítenek nekik. A szerbekre a spanyol szövetségi kapitány nagyon jó hatással van, hosszú idő után újra egységesek. A mi sikerünket a Bánhidi, Ligetvári, Sipos alkotta stabil védekezés hozhatja meg, a szélsőinkkel úgy vélem, nem lesz gond, az irányítók játéka lehet döntő faktor  – tekintett előre bizakodva.

A végső esélyeket illetően észak hegemóniára számít, amibe esetleg a felfelé ívelő pályán lévő franciák szólhatnak bele, míg a spanyolokra most nem számít az utolsó hétvégén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában