Helyi sport

2024.02.02. 15:00

Négyen képviselik Csongrád-Csanád vármegyét Dohában – Olasz Anna a hetedik vb-jén versenyezhet

Alig fél év elteltével ismét világbajnokságot rendeznek a vizes sportágakban. Dohában még lehetőség nyílik a párizsi olimpiára való kvótaszerzésre, a magyar úszóválogatottban Csongrád-Csanád vármegyéből négyen kaptak helyet.

Delmagyar.hu

Pádár Nikolett három egyéni, és egy váltószámban úszik Dohában.

Fotó: Török János

Speciális versenynaptár vár a vizes sportok képviselőire 2024-ben: 187 nappal a fukuokai vb-t követően, és néhány hónappal a párizsi olimpiát megelőzően egy újabb világbajnokság szerepel a programban.

Csongrád-Csanád vármegyéből két-két nyíltvízi és medencés úszó van ott a magyar válogatott keretében. Előbbiekre már a hétvégén verseny vár, szombaton rendezik ugyanis a 10 km-es futamot a hölgyeknél, ahol majd az FTC-ben sportoló Fábián Bettinának szurkolhatunk, és az olimpiai kvóta lesz a tét. A szegedi sportoló január közepén tíz napig nem tudott edzeni tüszős mandulagyulladás miatt, így az 5 km-es versenyen nem áll rajthoz. 

Az 5 km-es futamban így az eredetileg tartaléknak jelölt Olasz Anna versenyez majd, a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet versenyzője ezzel hetedik világbajnokságán szerepelhet.

A medencés úszók jövő hétvégén, február 11-étől versenyeznek majd, a válogatottban a szegedi klubból Pádár Nikolett vehet részt, valamint a Hód Úszó SE-ből Ugrai Panna is ott lesz a világbajnokságon.

Pádár Nikolett egyéniben három a három gyorsúszó számban áll majd rajthoz, február 11-én a 400 gyors, két napra rá a 200 gyors, míg február 15-én a 100 méteres gyorsúszó számban versenyez majd a világbajnokságon. A szegedi klub úszói egy olaszországi, magaslati edzőtáborral készültek a dohai világbajnokságra. 

Ugrai Pannára a váltóversenyekben számít majd Sós Csaba szövetségi kapitány. A vásárhelyiek szója a 4x200 méteres gyorsváltóban, (itt szintén úszik majd Pádár Nikolett is), valamint a 4x100 méteres vegyesváltóban úszhat Dohában. Ezt a két számot február 15-én, valamint 18-án rendezik a katari vb-n. 

A speciális versenynaptár miatt ez a világbajnokság kínálja az utolsó esélyt egy-egy nemzet számára, hogy váltóban kvalifikáljon a párizsi olimpiára, így kiemelt fontossággal bírnak a váltós szereplések. A fukuokai vb első három helyezettje mellett a két világbajnokság összevetésében további 13 legjobb időt elérő váltó szerez automatikusan indulási jogot. Ellentétben a korábbi olimpiákkal, Dohában kialakulnak a párizsi mezőnyök, azaz megszűnt a régi 12 plusz négyes formula, hogy a játékokat megelőző utolsó vb első 12 helyezettje és a négy további legjobb időt úszó kvartett vehet részt.

A vb-t szokatlan időpontja miatt jónéhányan kihagyják a nemzetközi klasszisok közül, így több számban születhet majd meglepetés. A dohai vizes világbajnokságot az M4 Sport élőben közvetíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában