A szegedi származású vívó Budapesten és Szófiában is győzött

2024.02.22. 13:48

Zsögön: kétszer is a dobogón tetején

A szegedi vívók két mozgalmas eredményen is szerepeltek az elmúlt időszakban, közülük a Budakalász színeiben induló Zsögön Andor itthon egyéniben, külföldön csapatban nyert aranyérmet.

A szegedi Zsögön Andor a dobogó tetején.

Fotó: SZTE VK

A kadett korosztályban kétnapos versenyt rendeztek a Honvéd vívóteremben Budapesten, mindkét nap szinte ugyanaz a mezőny indult, mert ez egyben a magyar kupa III. és IV fordulója volt.

Az első napon a szegedi származású, ám budakalászi színekben startoló Zsögön Andor a selejtezők után 5. kiemeltként  a 32 között kezdett, és a 16 közé jutásért Szabó Ferenc (FTC) ellen 15:9-es győzelemmel jutott tovább. A nyolcaddöntőben Bánhidi Balázs (Ludovika SE) következett, ellene szoros mérkőzésen 15:14-re nyert Zsögön, aki a négy közé kerülésért Badár Krisztián (Halásztelek) ellen magabiztos 15:10-es sikert aratott. Az elődöntőben Kosztolányi Hunor (Szigetszentmiklósi TE) következett, ellene kimondottan könnyen (15:5) jutott a döntőbe. A fináléban megint nagyon szoros mérkőzést vívott Sommer Marcell (MTK) ellen, de végül 15:14-re nyert. Az SZTE VK sportolói közül Kerekes András 24., Szögi-Nagy Tamás 26., Szaszák Balázs 33., Szabó Benedek 45., Fekete Simon pedig 46. lett.

A második napon Zsögön jobban kezdett a selejtezőkben, második kiemeltként szintén a 32 között rajtolt, majd 15:9-es győzelemmel kezdett Szabó Bence (Zalaegerszeg) ellen. A 8 közé kerülésért Orovecz Gergely (Honvéd) ellen vívott, és nagy csatában alulmaradt, így a versenyt a 9 helyen zárta. Összesítésben azonban a magyar kupában a 2023–2024-es évadban 2 arany- 1 ezüstéremmel és egy 9.hellyel a legeredményesebb kadett versenyző lett. További szegedi eredmények: 24. Kerekes András, 30. Szabó Benedek, 36. Szögi-Nagy Tamás, 38. Szaszák Balázs, 44. Fekete Simon.

Zsögön Andor Szófiában a válogatott tagjaként Magyarország I. számú csapatában vívott az EFC európai körversenysorozat utolsó idei versenyén. A válogatott kiemeltként Katar ellen kezdett könnyed győzelemmel (45:20). A döntőbe jutásért Equador ellen 45:38-as győzelemmel jutottak a döntőbe Zsögönék, itt pedig Törökország ellen arattak 45:30-as győzelmet.  Így a Sommer Marcell, Bodor Áron, Zsögön Andor, Kosztolányi Hunor összeállítású csapat lett az aranyérmes.

Az egyéni küzdelmekben 22 ország sportolói csaptak össze, közte 20 magyarral. Szegedről Zsögön Andor a selejtezők után második kiemeltként a 64 között kezdett. A 32 közé jutásért Dusek Jakub (cseh) ellen 15:4-re győzött, a 32 között Rózsa Csanáddal (Honvéd) vívott, és 15:4-es győzelemmel jutott a 16 közé. Itt Cecet Artiom (moldáv) ellen győzedelmeskedett 15:14-re, majd a legjobb 4 közé vívott küzdelmet elveszítette 15:13-ra, így a versenyt a csapatarany után az egyéni 5. helyén fejezte be. A versenyt csapattársa Sommer Marcell nyerte.

Zsögön a napokban a nápolyi Európa-bajnokságon Magyarország színeiben szerepel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában