Helyi sport

2024.03.17. 06:00

B-döntőzik vasárnap a női válogatott a rotterdami vb-n

Kónya Zsófia a negyeddöntőben búcsúzott 500 méteren, nem jutott döntőbe a szegediekkel felálló női válogatott.

Delmagyar.hu

A magyar női váltó a kisdöntőben lesz érdekelt vasárnap.

Fotó: Illyés Tibor

Kónya Zsófia 500 méteren a negyeddöntőben esett ki szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán.

A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes magyar versenyző reményfutamból küzdötte magát a negyeddöntőbe, ahol így a legkülső és legelőnytelenebb, ötös pozícióból rajtolhatott. Onnan viszont nem sikerült előrelépnie, azaz nem került a legjobb tíz közé.

Ehhez a negyeddöntőhöz nem tudtam mit hozzátenni, persze ebben az ötös rajtpozíció sem segített. Az elején úgy éreztem, közel vagyok a többiekhez, egyszer előzni is próbáltam, amikor az nem jött össze, sok tempót vesztettem. De legalább elmondhatom, hogy megpróbáltam –  értékelt a 29 éves szegedi gyorskorcsolyázó.

Kónya az MTI-nek kifejtette, azért maradt benne csalódottság, mert kifejezetten jó formában érezte magát, így ha a pénteki selejtezőben nem a hazaiak olimpiai és világbajnok sztárját, Suzanne Schultingot kapja ellenfélül, akkor kettővel kevesebb futással és jobb rajtpozícióval akár esélye is lehetett volna az elődöntő elérésére.

A három szegedi versenyzővel, Kónya Zsófiával, a betegsége után visszatérő Jászapáti Petrával, valamint Somodi Majával felálló női váltó végig versenyben volt a döntőért a 3000 méteres futamban, ám végül be kellett érnie a B döntővel.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású stafétának a címvédő holland mellett két másik esélyessel, a dél-koreai és a kínai négyessel kellett megküzdenie. A táv elején libasorban korcsolyáztak a csapatok, nem voltak akciók és előzési kísérletek, de a tempó gyors volt. A hajrához közeledve kissé leszakadtak ugyan a magyarok, de a szezon eddigi részét vírusos megbetegedése miatt kihagyó Jászapáti Petra elképesztő utolsó futásával ismét teljesen nyílttá tette a továbbjutás kérdését, sőt, olyan erővel lökte meg a befejezőembert, Somodi Maját, hogy az 1500 méter junior világbajnoka rögtön megelőzte két ázsiai riválisát a hollandok mögött. Végül a vb 1500-as aranyérmese, a dél-koreai Kim Gilli visszaelőzte a 19 éves magyar tehetséget, így a harmadik hely kisdöntőt ért.

Jobban szeretem, ha Petra a befejező ember, mert benne jobban bízom, mint magamban – mondta az MTI-nek szerényen Somodi, akit rögtön védelmébe vett Sziliczei-Német azzal, hogy Jászapáti Petra hiányában az egész idényben nagyszerűen megoldotta ezt a feladatot a fiatal társuk.

Arra a kérdésre, hogy a női váltó fejlődése minek köszönhető, a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya edzőikre utalva két nevet említett: Nicholas Gooch és Knoch Viktor. Az 1500 méter Eb-bronzérmese, Sziliczei-Német szintén a női csapatot a 2022-es, pekingi olimpia óta irányító edzőpárosnak tulajdonítja a szezon sikereit, ahogy fogalmazott, vezetésükkel a csapat tagjai egymást húzzák felfelé.

Nemhogy ilyen utolsó váltásra nem számítottam, de két hete még annak is örültem, egyáltalán sikerült olyan szintre jutnom, hogy itt lehessek – mondta a jeges edzéseket csak januárban újrakezdő Jászapáti, aki társaival együtt vidáman és elégedetten értékelt a bravúr elmaradása ellenére is.

Abban egyetértettek a csapat tagjai, hogy azt a picit, ami most hiányzott a fináléhoz, egy százszázalékos Jászapáti Petra jelentheti. Maga az érintett úgy vélte, nem is elsősorban a fizikális szempontot kell ezen érteni, hanem az összeszokottság lett volna nagyobb, mert ebben az összeállításban ez a váltó csak a vb-n tudott versenyezni.

A rotterdami Ahoy Arénában vasárnap az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.

A szombati eredmények:

Nők, 500 m. Vb: Kim Boutin (Kanada) 42.626, 2. Xandra Velzeboer (Hollandia) 42.833, 3. Kristen Santos-Griswold (Egyesült Államok) 42.929, …19. Kónya Zsófia.

1500 m. Vb: Kim Gilli (Dél-Korea) 2:21.192, 2. Kristen Santos-Griswold 2:21.413, 3. Corinne Stoddard (Egyesült Államok) 2:22.244. 12. Somodi Maja.

Férfiak, 500 méter: Vb: Lin Hsziao-csün (Kína) 41.592, 2. Gyenisz Nyikisa (Kazahsztán) 41.676, 3. Jordan Pierre-Gilles (Kanada) 52.289, …37. Nógrádi Bence.

1500 m. Vb: Szun Lung (Kína) 2:23.009, 2. Jens van’T Wout (Hollandia) 2:23.260, 3. Brendan Corey (Ausztrália) 2:23.428, …30. Bontovics Balázs (Magyarország), …42. Jászapáti Péter (Magyarország).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában