2026-ban is világkupát rendeznek a szegedi létesítményben

2024.04.09. 13:41

Maty-ér: folytatás meglepetés nélkül

Két év múlva, 2026-ban is lesz gyorsasági világkupa Szegeden, akár már az olimpiai kvalifikáció jegyében – derült ki a nemzetközi szövetség londoni összejövetelén.

Mindenki tudja, a Maty-ér milyen remek helyszín a nemzetközi eseményeknek.

Fotó: Karnok Csaba

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) londoni Board ülésén döntöttek arról, hogy 2026-ban is Szegeden rendezik az egyik gyorsasági világkupaversenyt. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2023-tól kezdve sorozatban a negyedik év lesz, amikor hazánkban kezdik a szezont a világ legjobb kajakosai és kenusai. Ráadásul a 2026-os világkupa már az alakuló új olimpiai kvalifikációs rendszerben is kiemelt szerepet kaphat.

Londonban rendezték a Paddle UK által megszervezett igazgatósági ülést, amelyen az ICF bizottságainak elnökei mellett a tagszövetségek képviselői is részt vettek. Több jövőbeli esemény kapcsán is megszavazták a házigazdákat, az ICF tíz szakágában világkupák és világbajnokságok helyszíneit hozták nyilvánosságra.

– Nem született akkora meglepetés, bíztunk benne, hogy 2026-ban is mi rendezhetünk világkupát. Nyilván azt látjuk, hogy Szegedre szívesen jönnek a csapatok, de az ICF is nagy örömmel rendez itt versenyt, hiszen látják, hogy milyen profi körülmények várják itt. Mindenki egyetértett abban, hogy Szegeden legyen világkupa 2026-ban is  – árulta el a helyszínről nyilatkozva Horváth Noémi, az ICF SUP Bizottságának elnöke.

Az ICF-ben jelenleg egy külön munkacsoport dolgozik egy új kvalifikációs rendszer létrehozásán, amelyet a következő olimpiai ciklustól kezdve alkalmaznának. Ennek a munkacsoportnak egyébként tagja Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke is. Bár az új rendszer bevezetéséről és részleteiről csak később várható hivatalos döntés, az már most biztosnak látszik, hogy a 2026-os szegedi világkupa eredményei is beleszámítanak majd a kvalifikációba.

2026-ban a tervek szerint már teljes gőzzel megy majd az új olimpiai kvalifikációs rendszer, ami azt jelenti, hogy az olimpiai kvóták egy része a világranglista alapján kerül kiosztásra. Eddig a kvóták nagy része a világbajnokságon talált gazdára és az olimpia évében voltak kontinentális pótkvalifikációs versenyek. A tervek szerint megváltozik ez a rendszer, a világranglista mellett a kontinentális bajnokságokról lehet majd közvetlenül kijutni az olimpiára. Azért kell majd három világkupa, hogy a sportolóknak minél több esélyük legyen pontokat szereznifogalmazott Horváth Noémi.

Az újabb szegedi világkupa pontos időpontja még nem ismert, azonban a sűrű programterv miatt ennek a kihirdetésére is hamarosan sor kerül.

Az esemény pontos dátuma még nincs meg, de nagyon-nagyon sűrű lesz a 2026-os szezon, pár héten belül mindent pontosítani kell, hogy a teljes versenynaptárban ne ütközzön más eseményekkel  – emelte ki Horváth Noémi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában