Vasárnap 8.30-tól a szegedi Dóm térről indulnak a futamok

2024.04.12. 09:46

Olimpiai bajnok is segít az Ágotának

Vasárnap jótékonysági futóversenyt rendeznek Szegeden, a Dóm térről induló futamok között felnőttek és gyerekek is bőven találhatnak választási lehetőséget. A szegedi olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila (41) szintén teljesíti az egyik, 12 kilométeres távot.

Mádi József

Vajda Attila túl van egy maratonon, nemrég egy félmaratont teljesített, a szegedi eseményen pedig 12 km vár rá.

Fotó: Vajda Attila facebook oldala

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem jótékonysági futóversenyt rendez, amellyel a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket segítő Ágota Alapítványt támogatja.

Az indulók között ott lesz az MVM Szegedi VE olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila is, aki 2008-ban Pekingben C1 1000 méteren nyerte az ötkarikás aranyérmét, előtte 2004-ben Athénban pedig bronzot szerzett.

– Ideálisan alakult minden, hiszen amúgy is Szegeden leszünk a családdal, sportolni meg szeretünk. Olyan pluszprogramot kerestünk, amelybe a kislányunkat is be tudjuk vonni, így akadtunk rá a futóeseményre. Hasznos, értelmes elfoglaltság, amelyben a család is szerepel. Szívesen jótékonykodok, segítek, amiben csak lehet. Az elmúlt héten már lefutottam egy félmaratont, és minden dolog, amely a sportmozgással összefügg és esetleg még jótékony hatása is van a társadalomra, azt szívesen látogatjuk. Azért is alakult ideálisan ez a hétvége, mert Szegeden egyetemre járok, a szakedzői képesítést tanulom, pénteken és szombaton előadásaim lesznek, a feleségem kozmetikával kapcsolatos eseményre érkezik, és ez az Ágota futás éppen beleillik a sportos hétvégébe. Hanga a gyermek futamban 400 métert fut le, végig támogatjuk majd őt, én a 12 kilométert választottam, és a feleségem is fut majd – mondta Vajda.

Az olimpiai bajnok kenus négy évvel ezelőtt alapította meg a saját egyesületét.

– Nem könnyű vállalkozás, de látom a gyerekeket fejlődni, ezen kívül jó kis közösséget építettem ki velük és a szüleikkel. Az látszódik, hogy van változás a mezőnyben, és ez óhatatlan, főleg négy év alatt, de nagyon sok az állandó tagunk, és lépkedünk előre, megteremtjük azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a fennmaradáshoz. Nem feltétlenül az élsportra nevelem a gyerekeket, hiszen ez nagyon nehéz út, sokkal inkább egészséges, közösségtudatos, a mozgást szerető fiatalokat lehet nevelni, és ez éppen a lényeg. Inkább az egészséget és a rekreációt céloztuk meg, nem hajtom szét őket, technikát tanulunk, versenyekre eljárunk, de nem számít a helyezés – nyilatkozta Vajda.

A kiváló sportoló szegedi színekben vonult vissza az aktív pályafutástól.

– Az egyetem és az akadémiai rendszer miatt mostanában gyakran járok Szegedre, elég sok esemény van, szombaton is lesz VARA-s (Vajda Attila Regionális Akadémia – a szerk.) verseny. Járhatnék többet is, de az én életem máshova köt, máshol kell többet lennem, így ennyit tudok jönni – mondta végül Vajda Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában