Helyi sport

2007.06.22. 16:19

Három Fekete-aranyérem

A 26 éves szegedi sportoló, Fekete Szabolcs részt vett a mozgáskorlátozottak számára rendezett atlétikai országos bajnokságon, és mindhárom versenyszámban, amelyben elindult – súlylökés, diszkoszvetés, gerelyhajítás –, aranyérmes lett.

Kancsár Tímea

Fekete Szabolcs az egyetlen mozgáskorlátozott szegedi, aki versenyszerűen sportol: dobóatléta. Igazi sportolócsaládból származik, számára a mozgás életforma, annak ellenére, hogy születése óta mindkét lábát nehezen tudja használni.

– Fejlődési rendellenesség miatt nem vagyok képes teljes értékűen használni a lábaimat. De így is megtaláltam a nekem megfelelő mozgásformát. Mindig is a csapatsportok híve voltam, két évig ülőröplabdáztam. 1997-ben döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam az atlétika dobószámaiban: diszkoszvetésben, gerelyhajításban, súlylökésben – mondta.

A 26 éves fiatalember mindhárom számban megszerezte az aranyérmet a Vácon rendezett országos bajnokságon. – Minden versenyszámban kétszer három, azaz hat dobásunk volt. Dobószékből lökök és dobok, így az egészséges versenyzőkkel ellentétben csak derékból indítom a mozgást.

A fiatal sportoló hozzátette, hogy a versenyzőket sérülésük alapján kategorizálják. Különbséget tesznek az álló és az ülő számok között is. Felkészülését a versenyre edzői is segítették, de a legtöbbször egyedül gyakorolt. A megmérettetést néhány hetes felkészülés előzte meg, mely alatt súlyzózással konkrét izomcsoportokat erősített.

Szabolcs már öt éve folyamatosan részt vesz a hagyományos marokkói Világkupa-versenyen is, melyet mozgássérültek részére rendeznek. Az említett három számban az aranyéremtől kezdve a bronzig Szabolcs már mindent megnyert. Céljai között szerepel, hogy felkutassa azokat a mozgássérült fiatalokat, akiket bevezethetne a sport csodálatos világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában