Helyi sport

2015.08.04. 21:51

Olimpia: 1 év múlva fellobban a láng

Napra pontosan egy év múlva veszi kezdetét a nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban. A Csongrád megyéhez köthető versenyzők közül hárman már biztosan szerepelnek az ötkarikás játékokon, a következő hónapokban pedig beindul a kvalifikációs nagyüzem, így sok megyei sportoló vívhatja még ki az indulási jogot. Összeszedtük, hogy kik esélyesek erre.

Papós Tamás

 Ők már Biztos ott lesznek rióban

34 magyar sportoló már kiharcolta az indulási jogot.
Kvótás sportolók: [namelink name="Csonka Zsófia"], [namelink name="Sidi Péter"], [namelink name="Szabián Norbert"], [namelink name="Tobai-Sike Renáta"] (mind sportlövészet), Risztov Éva (úszás), [namelink name="Berecz Zsombor"], [namelink name="Tomai Balázs"] (mind vitorlázás).
Olimpiai A szintes sportolók: [namelink name="Baji Balázs"] (gátfutás), [namelink name="Helebrandt Máté"] (gyaloglás), [namelink name="Kővágó Zoltán"] (diszkoszvetés), [namelink name="Krizsán Xénia"] (hétpróba), [namelink name="Madarász Viktória"] (gyaloglás), [namelink name="Márton Anita"] (súlylökés), [namelink name="Papp Krisztina"] (maratoni futás), [namelink name="Pars Krisztián"] (kalapácsvetés), [namelink name="Srp Miklós"] (gyaloglás), [namelink name="Szabó Barbara"] (magasugrás), [namelink name="Balog Gábor"], Bernek Péter, [namelink name="Biczó Bence"], [namelink name="Cseh László"], [namelink name="Grátz Benjamin"], [namelink name="György Réka"], [namelink name="Gyurta Dániel"], [namelink name="Gyurta Gergely"], [namelink name="Hosszú Katinka"], [namelink name="Jakabos Zsuzsanna"], [namelink name="Kapás Boglárka"], [namelink name="Kenderesi Tamás"], [namelink name="Sebestyén Dalma"], [namelink name="Szilágyi Liliána"], [namelink name="Takács Krisztián"], [namelink name="Verrasztó Dávid"], [namelink name="Verrasztó Evelyn"] (mind úszás).

Kvóta, kvalifikáció, selejtező, válogató, A szintes sportolók, világranglista-helyezés, szabadkártya. Ezek a szavak egyre sűrűbben lesznek olvashatók rovatunkban, ugyanis több mint tízezer sportoló álma teljesülhet a 2016-os riói nyári olimpiára való kijutással. Beindul a kvalifikációs nagyüzem, hiszen napra pontosan egy év múlva lesz az ötkarikás játékok megnyitója a Maracana stadionban.

Az augusztus 5-étől 22-éig tartó eseményen 31 sportágban 306 aranyérmet osztanak ki. Mi, magyarok is harcolunk a medálokért, hiszen komoly hagyományokkal rendelkezünk az ötkarikás játékokon. Elég csak arra gondolni, hogy az 1920-as és 1984-es kivételével az összesen szerepeltünk. Történelmi szempontból pedig előbbi hiányzás a legfájóbb, hiszen Budapest pályázott is a rendezésre, ráadásul az előzetes szavazáson az élen végzett, de a világháború vesztesei közé tartozva ott sem lehetett az eseményen. Hazánk az olimpia történetének legeredményesebb olyan nemzete, amely még nem volt rendező ország.

Nem véletlen, hogy a 2024-es rendezésre pályázunk, de ne szaladjunk előre: nézzük, hogy a riói olimpián kikért szoríthatunk a Csongrád megyeiek közül.

A magyarok legtöbb érmet hozó sportja a vívás, ebben nem vagyunk érdekeltek, de a második úszásban és a harmadik helyen álló kajak-kenuban annál inkább. A kazanyi vizes világbajnokságon a
hódmezővásárhelyi–mártélyi származású olimpiai bajnok, [namelink name="Risztov Éva"] kiharcolta az indulást 10 kilométeres nyílt vízi úszásban, a Haász SZUE mögötte célba érő sportolója, [namelink name="Olasz Anna"] viszont épp lemaradt erről.

A szegedi egyesületet még így is képviselheti úszó, hiszen Novoszáth Melinda azon dolgozik, hogy az olimpiai A szintes időt elérje, valamint szerb színekben [namelink name="Farkas Tamás"] is ott lehet a nyílt vízi viadalon. Az EDF-DÉMÁSZ Szeged két kajakosa, Kárász Anna és Nádas Bence, valamint olimpiai bajnok kenusa, [namelink name="Vajda Attila"] is kijutott a kvalifikációs világbajnokságra, Milánóban ők szerezhetnek kvótát. Az evező szakosztályból [namelink name="Matyasovszki Dániel"] lehet ott Rióban, ezt az augusztus végi franciaországi vb-n biztosíthatja be.

Jövőre Rióban láthatjuk az olimpia jelképét. 2016. augsuztus 5-én a Maracana stadionban lesz az ötkarikás játékok megnyitója. Fotó: MTI

Jövőre Rióban láthatjuk az olimpia jelképét. 2016. augsuztus 5-én a Maracana stadionban lesz az ötkarikás játékok megnyitója. Fotó: MTI
A sportok királynője, az atlétika kapcsán a szegedi [namelink name="Márton Anita"] neve merül fel, az Európa-bajnok súlylökő az A szint teljesítésével már kvalifikálta is magát, súlyemelésben pedig a Szegedi Lelkesedés SK olimpikonja, Nagy Péter indulása borítékolható. [namelink name="Banda Árpád"], az UTC tehetsége is bizakodó lehet, akinek köszönhetően 36 év után újra lenne magyar férfi íjász olimpián, de ez csak a jövő évi Eb-n dől el. A hódmezővásárhelyi BMX-krosszos, Bujáki Bence kvalifikációs időszaka jövő tavasszal zárul, közel ezer versenyző közül a legjobb 32 között kell végeznie.

Csapatsportokban komoly lehet a Csongrád megyei kötődésű névsor, hiszen a MOL-Pick Szeged magyarjai és légiós kézilabdázói több nemzet színében képviselhetik a csapatot. Egy biztos: az új igazolás, a brazil [namelink name="Thiagus Petrus"] a Pánamerikai Játékok győzteseként ott lesz Rióban. A vb-re ki sem jutó magyar férficsapat már csak az Eb-szereplés kapcsán bizakodhat kvótában, a nőknél pedig a szegedi [namelink name="Bognár-Bódi Bernadett"] lehet ott a kvalifikációs tornán, ez a decemberi vb-n a legjobb hétbe kerülve válna biztossá.

A kazanyi vb-döntős szereplés a férfi vízilabdacsapatnak biztos kvótát jelentene. A Tiszavirág Szeged Diapolo tehetsége, [namelink name="Manhercz Krisztián"] még küzdhet a válogatottságért, míg a női pólósoknál a Hungerit- Szentesi VK-t a vb-n is képviselő [namelink name="Bujka Barbara"] és [namelink name="Bolonyai Flóra"] pályázik erre legnagyobb eséllyel.

Címkék#olimpia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában