Helyi sport

2015.05.03. 12:52

Világkupa: Olasz Anna volt a legjobb magyar Mexikóban

Minden idők legnagyobb mezőnye gyűlt össze a mexikói Cozumelben, ahol a nyíltvízi úszó Világkupa-sorozat negyedik állomása világbajnoki válogató is volt a magyarok számára. Az elképesztően nehéz és veszélyes versenyen a Haász SZUE Eb-ezüstérmese, Olasz Anna a 4. helyen végzett, megelőzve két hazai riválisát.

Papós Tamás

- Az edzői kar végig azért szurkolt, hogy mindenki épségben megússza a versenyt - Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szövetségi kapitánya, egyben a Haász SZUE vezetőedzője nyilatkozta ezt a Világkupa-sorozat negyedik állomása, a cozumeli verseny után. A mexikói megmérettetés kapcsán pedig ez cseppet sem volt túlzás: akadtak résztvevők, akiket az óriási hullámok a parti sziklákra vetettek. - Öt éve járok ilyen megméretettésekre, de ilyen nehezet még nem láttam. Szerencsére komoly sérülés nem történt.

Az olimpiai kvalifikáció évében egy ilyen jellegű viadal - amely egyébként tükrözi a Rióban várható körülményeket - minden klasszisnak fontos, ezért minden idők legnagyobb nyíltvízi mezőnye gyűlt össze Cozumelben, a női és férfi mezőny együtt 140 fős volt.

A hölgyek csatája volt számunkra az izgalmasabb, hiszen ez a vk-állomás egyben az első vb-válogató volt a magyaroknak, márpedig a két 10 km-es helyért a tavalyi Eb-n egyaránt ezüstöt szerző Olasz Anna és Risztov Éva, valamint a junior világbajnok Kiss Nikoletta harcolt.


A magyar női csapat tagjai: Kiss Nikoletta, Olasz Anna és Risztov Éva. Fotó: DM

A magyar női csapat tagjai: Kiss Nikoletta, Olasz Anna és Risztov Éva.
Fotó: DM

Az első felvonás után a szegedi Olasz Anna került előnybe, ugyanis a Haász SZUE versenyzője a mammutmezőnyben a 4. helyen végzett, 19 másodperccel megelőzve az olimpiai bajnok Risztov Évát, aki végül a 8. lett, illetve a mögötte fél méterrel beérkező Kisst, aki 9. lett. Mivel a kazanyi világbajnokságon az első tíz helyezett juthat ki az olimpiára, ez remek hír, 68 úszó között került mindhárom magyar a legjobb tíz közé. Sőt, Olasz Anna majdnem dobogós lett, a 300 méteres célegyenesbe harmadikként érkezett, de egy cseppett sem csalódott, hogy nem sikerült dobogóra állnia, ami egyébként egy másodpercen múlt.

- Elképesztően nehéz verseny volt! Elszakadt közben a fürdőruhám, két nagy vágás van a lábfejemen és a hátamon. Nagyon örülök a negyedik helynek, mert ilyen erős mezőny a világbajnokságon sem lesz, ott pedig remélem, hogy az első tíz között végzek és így kijutok az olimpiára - tekintett máris előre Olasz Anna, aki végig egyedüli magyarként volt végig az élbolyban, hiszen Risztov és Kiss a leszakadó második bolyt vezette.

A Világkupa-széria következő versenyét június 20-án Balatonfüreden rendezik a Magyar Úszás Napja keretében, amely a magyar vb-válogató második, mindent eldöntő felvonása is lesz egyben.

FINA 10km-es nyíltvízi Világkupa-sorozat, 4. állomás, eredmények, nők: 1. Haley Anderson (amerikai) 1:48:01, 2. Ana Marcela Cunha (brazil) 1:48:04, 3. Aurora Ponsele (olasz) 1:48:05, 4. Olasz Anna 1:48:06... 8. Risztov Éva 1:48:25, 9. Kiss Nikoletta 1:48:26. Férfiak: 1. Jack Burnell (brit) 1:42:06, 2. Esteban Salgado (eucadori) 1:42:10, 3. Simone Ruffini (olasz) 1:42:13 ...27. Gyurta Gergely 1:42:37.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában