Helyi sport

2017.07.29. 13:09

Zénó már tudja: Apa nyert! Kanyó Dénes 40 évesen győzött a világjátékokon

Kanyó Dénes fantasztikus eredménnyel zárta a lengyelországi világjátékokat. A szegedi búvárúszó 400 méteren nyert, és szerzett aranyérmet. A 40 éves sportoló továbbra is a világ élvonalába tartozik. Nagyinterjú-sorozatunkban házuk udvarán, családja körében beszélgettünk.

Süli Róbert

– Mintha arborétumban járnánk, olyan a kertjük. Nagyon szép!

– Köszönöm a dicséretet! A legbüszkébb erre a kivifára vagyok, idén szép termés lesz, sok gyümölcs van rajta. Nagyon szeretünk itt élni, imádjuk a természetet.


– És az állatokat is. Sok munka van velük?

– Ebben azért Amina és Martin is sokat segít. Nyúl, hörcsög és több cica erősíti a családi kis zooparkot.


– Boldogságban élnek?

– Megtaláltam! Ennek köszönhetem a mostani győzelmemet. Ennek a csodás háttérnek, amit a párom, Dia és a három gyerek, Amina, Martin és a kis Zénó megteremt. Enélkül nem lennék sikeres.


– Benne volt a pakliban a lengyelországi győzelem, az, hogy megnyeri a 400 métert?

– Mindig a győzelemre hajtok. Azért azt láttam, hogy jó időket teljesítek az edzéseken. Nem mondtam senkinek, hogy jó formában vagyok, megtartottam magamnak.


– Videón visszanézhető a győzelme, jól látszik, hogy hihetetlen utolsó 100 métert produkált. Minek köszönhette ezt a jó hajrát?

– Okosan és taktikusan versenyeztem. A hetes pályán úsztam, kihasználtam a mellettem úszó farvizét, így háromszázig ezen „lubickoltam". És ekkor robbantottam.

Kanyó Dénes megtalálta a boldogságot. Balról felesége, Dia, valamint Martin, Amina és a kis Zénó. Fotó: Frank Yvette

Kanyó Dénes megtalálta a boldogságot. Balról felesége, Dia, valamint Martin, Amina és a kis Zénó. Fotó: Frank Yvette

– 40 évesen hogy képes erre? Más már nyavalyog, hogy fáj a háta, inkább alszik egyet ebéd után…

– Nem érzem magam ennyinek. Éppen a napokban gondolta arra, hogy 1989-ben kezdtem el versenyezni. Tizennyolc, ja nem, atyavilág, huszonnyolc éve. Szóval…


– Van még olyan, aki ott van ebből az időből a mezőnyben?

– Igen, de már mint vezető vagy edző. Versenyző csak én maradtam.


– Jó volt a világjátékok?

– Szuper! Minden esemény telt ház előtt zajlott, így mi is így úsztunk. Gyönyörű város Wroclaw. Mint egy nagy botanikus kert, olyan az egész település. Ott nem vágnak ki fát, inkább kikerülik, amikor utat építenek. Szép volt. Egyetemi kollégiumokban laktunk, és mivel a lengyelek mélyen hívők, volt egy kis szentély, ahová sokszor lementem imádkozni.


– Meg sem fordul a fejében, hogy abbahagyja? Augusztusban már 41 éves lesz.

– Sokan mondják, hogy a csúcson kell befejezni, de ezen még nem gondolkodtam. Jövőre a közelben, Belgrádban lesz a világbajnokság. Nem terveztem még addig, de ha sikerül kiharcolni az indulást, akkor szerintem megint megpróbálom.


– És a családja is ott lehetne a lelátón? A szerb főváros csak egy ugrás.

– Ez tényleg így van. Ők a legnagyobb szurkolóim. Élőben, laptopon nézték a futamomat. Zénó még nem beszél sokat, de azt már tudja mondani, hogy „Apa nyert!". Azóta is sokszor hallom tőle, ez egy szuper érzés, hatalmas erőt ad. Csak halkan jegyzem meg, hogy a világjátékok óta már újra edzettem, nem lehet csak úgy leállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában