Vádemelés a Bethlen-gimnázium volt igazgatója ellen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi városi ügyészség által benyújtott vádirat szerint 26 milliós kárt okozott az általa vezetett intézménynek B. Vilmosné, a Bethlen tavaly januárban felmentett igazgatója.

Munkatársunktól

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emelt vádat a vásárhelyi városi ügyészség B. Vilmosné, a helyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tavaly januárban felmentett igazgatója ellen – tudtuk meg Szanka Ferenctől, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől. A vádirat szerint a volt igazgató három részletben mintegy 26 millió forint kárt okozott az általa vezetett intézménynek. A összeg egy, a vagyonkezelő mögött álló egyház által el nem fogadott felújítás kifizetéséből, valamint az áron felüli anyagbeszerzésekből áll össze. Elmarasztaló ítélet esetén akár öt év szabadságvesztés is kiszabható.

B. Vilmosné ellen hat magánszemély tett tavaly januárban büntetőfeljelentést a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a gimnáziumban feltárt könyvelési hibák miatt. Mint arról beszámoltunk: a gimnázium 2008-as és 2009-es első félévi könyvelését a Hódmezővásárhelyi Református Egyházközség megbízásából nézte át könyvvizsgáló, aki számos hibát, hiányosságot tárt fel. Jelentésében többek között megállapította: nem járt el kellő alapossággal a gimnázium a költségvetés tervezésekor, ami kitűnik abból, hogy a ténylegesen felmerült kiadások a tervezettől több esetben merőben eltérnek. Előfordult, hogy ugyanazt a tételt duplán könyvelték, nem egyezett a házipénztár és a főkönyv, az előbbiben több készpénzt tartottak, mint amit a törvény engedélyez. A gimnázium több esetben nem tartotta be az igazgatótanács által hozott határozatokat – így többek között 4 millió forint értékű számlát hozzájárulás nélkül fizetett ki, felújításra határozat nélkül költött el közel 14 millió forintot, illetve 22 millió forintért szerzett be számítástechnikai eszközöket és tisztítószereket, ám ezek a kiadások nem szerepeltek a költségvetésben –, tartalmazza a könyvvizsgáló jelentése. Az ügyben a vásárhelyi városi bíróság jár majd el, de a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!