Telek kellene a lakókonténerhez

Hódmezővásárhely - Nem sikerült saját otthonba költözniük a vásárhelyi Vargáéknak, akik közel 20 éve vándorolnak egyik albérletből a másikba. Két gyermekük van, a 18 éves fiú Mezőhegyesen kőművesnek tanul, 10 éves kislányuk, Izabella értelmileg akadályozott, a Kozmutza Flóra intézményben lakik. Lakókonténert ajánlottak nekik, ehhez viszont telekre lenne szükségük.

Munkatársunktól

Álom maradt a saját otthon a vásárhelyi Vargáéknak. A családnál két évvel ezelőtt jártunk. Azóta sem tudtak elköltözni a Vásárhely határában lévő öreg-kishomoki albérletükből. Soha nem volt saját otthonuk, közel 20 éve vándorolnak egyik albérletből a másikba. Az 52 éves férj, János rokkantnyugdíjas, alkalmi munkából próbál némi pénzhez jutni – nem hagyott fel a vasgyűjtéssel. Az udvaron felhalmozott fémhulladék is bizonyítja. Nyaranta pedig gondnokként a Tiszán őrzi a csónakokat. Éva, a 44 éves felesége hallássérült, többször műtötték a csípőjét, nem tud dolgozni, szociális járadékot kap. Havonta mintegy 50 ezer forintból élnek, ennek nagy részét a bérleti díj és a rezsi viszi el. Az utóbbi hónapokban tartozást is felhalmoztak. Két gyermekük van, János 18 éves, Mezőhegyesen kőművesnek tanul. Lányuk, a 10 éves Izabella értelmileg akadályozott, 3 éves kora óta a Kozmutza Flóra intézményben lakik Vásárhelyen. Vargáék korábban is a kislány miatt szerettek volna jobb életkörülményeket teremteni maguknak, hogy hazavihessék gyereküket. Azóta sem jártak sikerrel.

Telek kellene a lakókonténerhez a vásárhelyi Vargáéknak. (képgaléria)


– Izabella miatt nem adhatjuk fel. A gondnoki munkám során megismerkedtem egy szegedi cég vezetőjével, aki felajánlotta, hogy havonta 5000 forint bérleti díj fejében biztosít nekünk egy lakókonténert. Ehhez azonban szükségünk van földterületre, ahová le tudják helyezni. Sajnos nem állunk úgy anyagilag, hogy vásárolni tudjunk területet – magyarázta a férfi, aki abban bízik, hogy jó szándékú segítőkkel sikerül megvalósítani a tervet. – Ha normálisabb otthonunk lehetne, akkor talán újra együtt lehetnénk. Most rosszabb a helyzetünk, mint két éve volt. A bútoraink tönkrementek, az udvaron, kiszuperált hűtőkben tartjuk a ruháinkat – mutatta az édesapa. Az albérletben szűkösen férnek el. Áram van, víz nincs. Mosáshoz, főzéshez több kilométerről, általában kerékpárral hozzák a vizet. [namelink name="Varga János"] azt mondta, az önkormányzatnak van ingyentelek-akciója, de ők ezt nem tudják igénybe venni, mert a feleségével már jóval túl vannak a 35 éves életkoron, amellyel pályázni lehetne. Egyébként sem tudnák vállalni anyagilag, hogy házat építsenek a telekre.

– A lakókonténer jobb megoldásnak tűnik. Igaz, ehhez is az kell, hogy a nevünkön legyen a közművesített telek. Inkább ennek a részleteit fizetném, mint az albérletét – mondta a kétgyermekes édesapa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!