Szűrések éjszakája Vásárhelyen, Makón és Maroslelén

Hódmezővásárhely, Makó, Maroslele - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára április 25-ét (péntek) jelölte ki a szűrések éjszakájának, azért, hogy országszerte növeljék az ilyen vizsgálatokon való részvételt.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A kezdeményezéshez a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó mammográfiás szűrőcentrumai is csatlakoztak. A 45 és 65 év közötti nőknek Makón és Vásárhelyen 12-től az esti órákig lesznek szűrések az emlőszűrő központokban, Makón a Kórház utca 2., valamint Vásárhelyen a Dr. Imre József utca 2. szám alatt. Időpont előzetesen, az EVP Egészségfejlesztési Iroda telefonszámain (62/532-368 vagy 62/532-367) kérhető. Maroslelén a Magyar Rákellenes Liga szűrőbusza végzi a vizsgálatokat 13 és 20 óra között.

Megírtuk: Vásárhelyen tavaly decemberben adták át az ország első, 3 dimenziós képalkotásra alkalmas mammográfiás berendezését, ami segíti a korai stádiumú emlődaganatok felismerését, növelve a nők gyógyulási és túlélési esélyeit. A műszert a kórház Emlődiagnosztikai Központja fejlesztésének részeként szerezték be, vásároltak még új ultrahangkészüléket, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint átépítették a mammográfiás központot. A fejlesztést az indokolta, hogy az EVP 2008-ban útjára indított emlőszűrési programjának köszönhetően egyre több nő vizsgáltatta meg magát. Két év alatt 43-ról 69 százalékra növelték a szűrésen részt vevők arányát a városban, mára közel 70 százalékos az átvizsgáltság a vásárhelyi kistérségben.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó létrejöttével idén lehetőség nyílt arra, hogy Makón is emlőrákellenes programot indítsanak. Március 22-étől a makói kistérségben is az egészségügyi ellátó központ végzi az emlőszűréseket és az ehhez kapcsolódó szervezést, mely az EVP Egészségfejlesztési Iroda által kifejlesztett modellre épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!