Világbajnok kutyája is van Vásárhelynek

Hódmezővásárhely - A megye legsokoldalúbb, legfelszereltebb kutyaiskolája működik Vásárhelyen: Fejes Imre és Gerzsán Erna évek óta foglalkozik ebekkel, az őrző-védő sportok mellett a hobbi és a problémás kutyák rehabilitációját is végzik. Egyik kutyájuk már világbajnokságot is nyert.

Antal Sándor

Több éve működik Hódmezővásárhelyen [namelink name="Fejes Imre "]kutyaiskolája, a 3M Kutyasuli, amely a Magyar Megbízható Munkakutyák rövidítése. A vásárhelyi férfi Gerzsán Ernával közösen végzi az oktatást. Az iskola fő vonala a szolgálati kutyák képzése, de a hobbi- és a problémás kutyák rehabilitációjával is foglalkoznak. Az őrző-védő sportok közül az IPO, a KNPV, az NVBK és a mondioring is megtalálható náluk. Imre az ország egyetlen olyan mondioring oktatója, aki Belgiumban vizsgázott le a „szakmából", sőt néhány éve segédletével egy belga juhászkutya világbajnokságot nyert. Egy mondioring verseny feladatai között fegyelmező gyakorlatok, ugrások és őrző-védő munka szerepel.

A Borz utcai telephelyükön 4 éve vannak, amely elég sokoldalú képzésre ad lehetőséget, így nemcsak az őrző-védő kutyák szerelmeseinek. Van agility pálya, míg bárányokat a terelési feladatok miatt tartanak. – Mindig egy alap engedelmes képzéssel kezdünk.

Fejes Imre 13 éves kora óta foglalkozik kutyákkal. A szerző felvétele

Fejes Imre 13 éves kora óta foglalkozik kutyákkal. A szerző felvétele
A kutya megtanul vezényszóra ülni, állni, feküdni, láb mellett menetelni, egy helyben maradni és majd csak utána térhetünk rá valamelyik sportra – magyarázta Imre, aki hozzátette: hogy ez mennyi időbe telik, az a gazda elszántságától és a kutyától is függ.

– Vannak, akik csak az alapok elsajátítása miatt hozzák el kutyáikat, ami egyébként nagyban megkönnyíti a további együttélést – folytatta az oktató, majd elmondta, egy kölyökkutyával, miután megkapta a harmadik oltást, már lehet kezdeni a tanítást. – Persze többévesen is lehet képezni, de az a kutya már be van határolva – jelentette ki Fejes Imre, aki Ernával havi rendszerességgel járnak továbbképzésekre, így magukat is fejlesztik.

Az évek során számos feladattal megbirkóztak már, ami sok-sok harapással is párosult. Jelenleg több mint 50 kutyával foglalkoznak, valamint már egy panziót is működtetnek, így akik elutaznak, és nem tudják hova tenni a kedvencüket, akkor ők szívesen fogadják. Korábban a szegedi vadasparkban farkasokat is képeztek.

Fejes Imre szerint hazánkban még nem tart ott az állattartási kultúra mint más nyugat-európai országokban, ahol van néhány kutyafajta, amelyet csak úgy tarthatnak, ha a gazda és az állat is rendelkezik egy alapképzéssel. A szakember elmondta, azon is dolgoznak, hogy ez megváltozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!