Építményadót szednek jövőre: 105 forint négyzetméterenként

Mindszent - Négyzetméterenként 105 forintos építményadóról döntött a mindszenti képviselő-testület, amit január elsejétől vezetnek be a városban. Egy ház belső hasznos alapterülete után kell fizetni.

Antal Sándor

– Nekünk 10-szer 10 méteres a házunk, aminek a hasznos területe 80 négyzetméter körül van. 8 ezer forint fölött lesz az összeg, a 6700 forint kommunális adó helyett – mondta Urbán János. A férfi felesége hozzátette, több ingatlanjuk is van, így számukra nagyobb az emelés.


– Nem örülök az emelésnek, de nem tudok mit tenni – mondta Zsótér Dávid, akinek a változással szintén 8 ezer forint fölé ugrik a háza után fizetendő adó. Úgy számol, 1500-zal lesz több, mint eddig.


A vállalkozásoknak pedig 150 forintot kell fizetniük.


A grémium eltörölte a kommunális adót, amit sávos rendszerben fizettek, 4 és 10 ezer körüli összegeket.

Bevezették a telekadót, amit azoknak kell majd fizetniük, akik üres telekkel rendelkeznek. Belterületen 30, míg külterületen 10 forint lesz a négyzetméterenkénti ár.

 

Zsótér Dávidnak 1500 forinttal kell többet fizetnie háza hasznos területe után januártól. Fotó: Antal Sándor

Zsótér Dávidnak 1500 forinttal kell többet fizetnie háza hasznos területe után januártól. Fotó: Antal Sándor

A helyi újságban úgy jelent meg az adóváltozás, hogy januártól a háztartásoknak kell ennyit fizetniük. Voltak, akik ezt félreértették, és már drasztikus adóemelésről szóló pletykák is elindultak a városban. Úgy számoltak, megháromszorozódik az összeg, amit eddig fizettek, de mint kiderült, ez nem igaz.


A kedvezményekről is határoztak, de mentességet csak akkor kaphatnak az arra jogosultak, ha nincs tartozásuk az önkormányzat felé.


Az adóemelést azzal magyarázzák, hogy egy fejlesztési alapot hoznak létre, és minden évben 10 millió forintot különítenek el, amit pályázati önerőkhöz használnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!