Diákok emlékvideója a holokauszt vásárhelyi áldozatairól

A szükséges anyagokat, dokumentumokat kedd délelőtt dolgozták fel, és rögzítették mind a 400 vásárhelyi áldozat nevét. Az emlékfilm már délután elkészült, és a közösségi videómegosztón tekinthető meg.

Munkatársunktól

A holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékező 7 perces kisfilmet készítettek a helyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai Medvegy János történelemtanár vezetésével a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen. Az apropót a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja adta. A szükséges anyagokat, dokumentumokat kedd délelőtt dolgozták fel, és rögzítették mind a 400 vásárhelyi áldozat nevét. Az emlékfilm már délután elkészült, és a közösségi videómegosztón tekinthető meg.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadításának napját a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1940 júliusa és 1945 januárja között 1 millió 300 ezer embert, köztük 1,1 millió zsidót hurcoltak a náci világ legkiterjedtebb megsemmisítő komplexumába. Az áldozatok legnagyobb csoportja, mintegy 430 ezer ember, 1944 nyarán érkezett Magyarországról. A haláltábor felszabadításakor mindössze 7500 túlélőt találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!