Vágó János és Kovács István kapja a Bessenyei-díjat

Kovács István színművész és Vágó János zenész, jelenleg vásárhelyi önkormányzati képviselő kapja idén Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc-díjat.

Munkatársunktól

A 71 éves Kovács István Bornemissza Gergőt alakította az 1968-as Egri csillagokban, de más Várkonyi-filmekből is ismerhetjük. A Szomszédok című sorozatban Desirét játszotta. 1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Már főiskolás évei alatt játszott a Vígszínházban, amelynek később tagja lett, de a József Attila, a Thália és az Arizona Színházban is színpadra lépett.

 

Kovács István.

Kovács István.


Vágó János Vásárhely zenei életének egyik meghatározó személyisége, aki amellett, hogy a Bessenyei-díjas városi fúvószenekar vezetője, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója is. A 2014-es választások óta önkormányzati képviselő. Az elmúlt évben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vette át. 2012-ben Csongrád megye Príma Díját adományozták neki.

 

Vágó János.

Vágó János.


Az elismerést a vásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította. A nettó 500 ezer forinttal járó díjat olyanok kaphatják meg, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, Bessenyei Ferenc munkáját folytatják. A díjat január 22-én 17 órakor a magyar kultúra napján adják át a BFMK színháztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!