Megszállotjai a fizikának

Hódmezővásárhely, Mindszent - Korosztályuk legjobb fizikusai a mindszenti Gémes testvérek. Antal megnyerte a hétvégi országos versenyt, Imre harmadik lett. A fiúk gyakran segítenek az osztálytársaiknak is.

Antal Sándor

2016 felfedezettje lett [namelink name="Gémes Antal"]


A Magyar Tehetségsegítő Tanács a „2016. év felfedezettje" különdíjjal jutalmazta Gémes Antalt. A fiatal elmondta, a mintegy 100 ezer forintos ösztöndíjat tanulmányutakra költi majd. Gyakran jár fizikai szakkörökre, amiket Budapesten tartanak.

– A családban a fiúk a reál tantárgyakat kedvelik – kezdte beszélgetésünket [namelink name="Gémes Imre"], aki harmadik helyen végzett a kilencedik osztályosok között a hétvégi XX. Tornyai Sándor Országos Fizikai Feladatmegoldó versenyen. – Bátyánk, Gábor is matek–fizika szakra járt, most villamosmérnöknek tanul. – Másik testvére, Gémes Antal a tizenegyedikesek között első lett.


– Már általános iskolában érdekelt a matek, majd a fizika is. Utóbbira is gyorsan ráéreztem, azóta nagyon szeretek ezzel foglalkozni – magyarázta Antal.


– Én pedig már egy kitaposott ösvényen járok – jegyezte meg mosolyogva Imre. A mindszenti Gémes testvérek a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai. Hogy milyen területen szeretnének majd elhelyezkedni, még nem tudják. Az idősebbik fiút a kutatások érdeklik, a részecske- és asztrofizikával foglalkozna szívesen. Szüleik az egészségügyben dolgoznak.

 

Imre (balról) a matekot, Antal inkább a fizikát szereti.  Fotó: Antal Sándor

Imre (balról) a matekot, Antal inkább a fizikát szereti. Fotó: Antal Sándor

– Az orvosi pályát nővérünk próbálja továbbvinni – tették hozzá a fiatalok.


Az osztálytársak gyakran fordulnak hozzájuk kérdéssel, és ők szívesen segítenek. – Vannak anyagok, amiket ha nem tudunk, közösen oldunk meg, de általában én kérek segítséget Antitól – mondta Imre.


A két testvér számos versenyen bizonyított már. Antal 2 éve az indiai Púnában rendezett junior természettudományos olimpián is képviselte hazánkat, ott harmadik lett. Most egy atomfizikai, Imre pedig matematikai versenyre készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!