Lovak gyógyítják Olíviát: felnőttként is velük szeretne foglalkozni

Hódmezővásárhely - A lovasterápia sok fiatalnak segít, közéjük tartozik a vásárhelyi 13 éves Mohai Olívia, akinek a figyelemmel akadtak problémái. Annyira megszerette a hátasokat, hogy felnőttként is velük akar foglalkozni.

Imre Péter

Ezért jó


A lovasterápia csökkenti a szorongást, növelik az önbizalmat, fejlesztik az önismeretet, az akaraterőt, a kitartást és az összpontosítást, valamint az együttműködés képességét. A gyerek megtanulja kontrollálni az érzelmeit, hatékonyabban küzd meg a gondokkal és a stresszel.

– A kislányom, Olívia három éve jár az Aranyossy Ágoston Általános Iskolába Vásárhelyen. Azóta részt vesz terápiás lovagláson is, hetente egyszer. Állíthatom: sokat segített neki – mondta [namelink name="Mohai Gabriella"], akinek 13 éves, 5. osztályos gyermeke először versenyezhetett az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola és a Dél-Alföldi Lovasudvar által rendezett XVI. országos gyermek terápiás lovasfesztiválon. Az eseményen Hódmezővásárhely, Szentes, Békéscsaba és Mezőhegyes 39 sportolója vett részt a hétvégén.


Lánya korábban nem tudott megfelelően koncentrálni, ez az iskolai teljesítményére is hatással volt. Keze remegett. Ezért ajánlotta számukra a szakértői bizottság a lovasterápiát. A Mohai család gyerekei mindannyian az Aranyossyban tanulnak: a 9 éves Renáta, a 11 esztendős Krisztián és a 15 éves Robin – hasonló gondokkal küzdenek, mint Olívia. Mindannyian lovagoltak is, de Krisztián lábsérülés miatt nem vehetett részt a szombati versenyen, Renáta pedig nem fért be a csapatba. Az Aranyossyban számukra nyugodt a légkör, nincs annyi elvárás, stressz.

 

A vásárhelyi Mohai Olíviának is sokat segített a közös munka. Fotó: Imre Péter

A vásárhelyi Mohai Olíviának is sokat segített a közös munka. Fotó: Imre Péter

– Nagyon szeretek a lovakkal foglalkozni, jó lovagolni. Sajnos erre hetente csak egyszer van alkalom – közölte Olívia. Azzal folytatta: általános iskolai tanulmányainak befejezése után is szeretne a lovak közelében maradni, olyan szakmát tanulni, amely kapcsolódik hozzájuk.


– Mióta lovagolok, felszabadultabb, vidámabb lettem, a ló hátán ülve teljesen nyugodt, laza vagyok, a kezem sem remeg – mondta Olívia. Azt sajnálja, hogy otthon olyan kicsi az udvaruk, hogy lovat nem tarthatnak, de a kutya kárpótolja. És a közeljövőben érkezik még egy vizsla a házhoz. Édesanyja általános szakápolónak tanul – a gyerekek miatt mindenképpen az egészségügyben szeretne elhelyezkedni –, míg az édesapa, Mohai Zsolt karbantartóként, mindenesként dolgozik.


Az eszközös gyakorlat után barátnője, [namelink name="Csabai Diána"] gratulált elsőként – az édesanya után – Olíviának, aki mindkét kategóriájában a 6. helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!