A földhasználók is ellenőrizhetik merre jár a mezőőr

Hódmezővásárhely - Egy Vásárhelyen bevezetett új szolgáltatásnak köszönhetően ezentúl az interneten keresztül a földhasználók is nyomon követhetik, merrejárnak a mezőőrök a város 50 ezer hektáros határában - tájékoztatott Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense.

A külterületen élők biztonsága, az ott értékkel rendelkezők vagyonának védelme érdekében a hódmezővásárhelyi önkormányzat évekkel ezelőtt újjászervezte, s az elmúlt időszakban jelentősenfejlesztette a mezőőri szolgálatot - mondta a sajtóreferens.

A nyolc mezőőr mindegyike globális helymeghatározó szoftverrel (GPS) ellátott PDA-készüléket (Personal Digital Assistant - Digitális Személyi Titkár) kapott. Az eszközök alkalmas arra, hogyhiteles, akár bírósági tárgyaláson is felhasználható fotókat készítsenek velük az észlelt szabálytalanságokról. A berendezés segítségével a mezőőr azonnal jelenteni tudja a központba az intézkedést igénylő eseményeket: a környezetkárosítást, a fa- vagy terménylopást vagy a felfedezett illegális hulladéklerakókat.

A készülék emellett szüntelenül továbbítja a mezőőr pontos helyzetét is. Ez az alkalmazottak biztonságát is szolgálja, hiszen sokszor 10-12 kilométerre a lakott területen kívül teljesítenekszolgálatot.

A napokban bevezetett új szolgáltatásnak köszönhetően az önkormányzat honlapján keresztül már a mezőőri járulékot fizető földhasználók is nyomon követhetik, merre jár a körzetükben szolgálatotteljesítő mezőőr. A földtulajdonosok bármikor kapcsolatba léphetnek az adott területen járőröző mezőőrrel, és mivel a rendszernek köszönhetően pontosan tudják merre jár, érdeklődhetnek a saját földjeik, érdekeltségeik iránt, amelyet éppen akkor ellenőrzött a szakember - mondta Göbl Vilmos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!