Aláírást gyűjtöttek a több száz kátyú miatt

A vásárhelyi Rárósi út külterületi részén, a tanyákon élők nem bírták tovább cérnával. 634 aláírással megerősített beadványt fogalmaztak, kérve a több száz kátyútól lyukas út rendbetételét. Hegedűs Zoltán alpolgármester elmondta: a legveszélyesebb részeken kijavítják az utat, a teljes felújítást is tervezik.

Imre Péter

História


A Rárósi út problémáit az is okozhatja, hogy az alapja 1933-ban készült, és akkor korszerűnek tartott makadámútként szolgált. Viszont a teherbírása meg sem közelíti a mai igénybevételt – 20 helyett 5-600 mázsa –, eredetileg szekerek közlekedtek rajta. Karbantartását az útkaparók végezték, tanyájuk ma is áll a 8-as kilométernél.

– Nem tudtunk tovább várni, lépnünk kellett, kérve a Rárósi út rendbetételét. A két hete megfogalmazott, 634 aláírással hitelesített beadványra most reagált az önkormányzat: bejárjuk, megvizsgáljuk a kátyúkat – közölte az úthoz közeli tanyán élő és gazdálkodó hódmezővásárhelyi Bartucz Ildikó, aki maga is ellátta kézjegyével a kérelmet.


A lakók kérését július 28-án juttatták el Hegedűs Zoltán alpolgármester és Lázár János országgyűlési képviselő titkárságára, utóbbiról továbbították Almási István polgármesterhez és Benkő Zsolt külterületi önkormányzati képviselőhöz.


Azt kérik: az önkormányzat javíttassa, újítsa fel, kátyúzza a Rárósi út városon kívüli szakaszát is, ugyanis ott, a 13. kilométerig közel 450, különböző mélységű lyuk teszi balesetveszélyessé a közlekedést. Ezt a munkát, derül ki a kérelemből is, 2015-ig ellátta Vásárhely.


– Egyes kátyúk nagysága, mélysége olyan, hogy a közlekedő járművekben komoly károkat okoz. Megsérülnek a lengéscsillapítók, tartóbakok, lengőkarok, csapágyak, gumi külsőköpenyek, sokszor a felnikkel együtt, megreped a motorhűtő, eltörik a rugó, de olyan is előfordult már, hogy kiszakadt a gabonaszállító pótkocsi oldala. Nekem is többször volt anyagi káros balesetem, például egy 27 ezer forintos gumi- és felnijavítás. Nem beszélve a balesetveszélyről, tragédiák is történtek már – sorolta Bartucz Ildikó.


– Tavaly és tavalyelőtt is kátyúzták a Rárós út városon kívüli részét, 10 és 12,5 kilométer hosszan, ezt a kérvény is megemlíti. Idén már végeztek a szakemberek a városon belüli résszel – közölte Hegedűs Zoltán. Azzal folytatta: a gallyazást augusztus 20. után folytatják, és még a héten megkeresi a városüzemeltetési csoport vezetője, Hegedűs László Bartucz Ildikót – információink szerint a találkozó ma fél 7-kor lesz –, felmérik az út legveszélyesebb részeit, és mihamarabb kátyúznak. Ami folyamatosan zajlik a városban.


– Az időpontról az aktuális mezőgazdasági munkák miatt a gazdálkodókkal is egyeztetnünk kell, hogy mikor zavarjuk legkevésbé a tevékenységüket. A Rárósi úttal kapcsolatban van még két elképzelésünk: az egyik szerint 700 millió forintért új aszfaltréteget kapna, a másik verzióban új útalappal, egészen Nagymágocsig, elkészülne egy nagyobb teherbírású út. Utóbbi 1,4 milliárdba kerülne. Ezekre keressük a forrásokat, pályázati lehetőségeket – vázolta a terveket az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!