Bezárt a mártélyi fiókpatika - falun ma sem jó üzlet a gyógyszertár

A kevesebb jövedelem mellett a szigorodó előírások is közrejátszottak abban, hogy húsz év után bedobta a törülközőt a mártélyi fiókpatika fenntartója. A faluból most Mindszentre vagy Vásárhelyre kell átmenni a gyógyszerekért. A megye 17 településén ilyen ,,fiók" működik.

Kovács Erika

– Asszisztensünk, aki a mártélyi fiókpatikában dolgozott, babát vár. Gyógyszerészek ketten vagyunk. Felváltva jártunk ki a szomszéd településre. Már a mi egészségünk sem a régi. Annyi bevételt pedig nem termel ki a gyógyszertár, hogy egy plusz gyógyszerészt felvegyünk – beszélt a gondokról Ménesiné dr. Szabó Ilona, a mindszenti Kamilla Patika vezetője. Ők üzemeltették a mártélyi fiókgyógyszertárat.

Fiókgyógyszertárak a megyében


Megyénkben Csanyteleken, Csongrád-Bokroson, Derekegyházon, Dócon, Eperjesen, Felgyőn, Ferencszálláson, Királyhegyesen, Kövegyen, Kübekházán, Nagyéren, Óföldeákon, Pusztamérgesen, Pusztaszeren, Tiszaszigeten, Újszentivánon, Zsombón működik fiókgyógyszertár – tudtuk meg a Magyar Gyógyszerészkamara Csongrád Megyei Szervezetétől. Minél kisebb egy település, annál nehezebb kitermelni a fiókpatika működtetéséhez szükséges költségeket.

– A nyári szabadságolást sem tudtuk volna megoldani. A szabályok szerint 1 évben 10 napot lehet eltérni a nyitvatartástól. Eddig a hatóságok megengedték, hogy nyaranta ne mindennap legyünk Mártélyon nyitva. Idén már nem kaptunk rá engedélyt. Ez is hozzájárult a döntéshez. Sajnáljuk nagyon. Több mint 20 éven keresztül volt fiókpatikánk Mártélyon. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi években már nem a bevétel miatt, hanem csak hivatástudatból tartottuk fenn a kis gyógyszertárat.


A mártélyiak is sajnálják, hogy júliusban bezárt a gyógyszertár. Szerették a patikát és az ott dolgozókat is.

– Nehéz kérdés most a receptkiváltás. Nem mindenkinek van autója. Az idősek közül többen buszozni sem nagyon mernek – mondta Kardos József Máté. – Az én anyukám is csak Vásárhelyen jut hozzá a gyógyszereihez – mesélte a fiatalember.

Bezárt a mártélyi fiókpatika, Mindszentre vagy Vásárhelyre kell menni gyógyszerért. Fotók: Kovács Erika

– Mi még csak megoldjuk, de az idősek? Nem öröm, hogy bezárt a patika – fogalmazott Katona-Kis Gyuláné. – Aki nem tud sem autóval, sem busszal bejutni Vásárhelyre vagy Mindszentre, annak meg kell kérnie valakit, hogy váltsa ki a receptjét. De hányszor adódik, hogy hirtelen kellene gyógyszer, akár fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító… Remélem, az önkormányzat hamarosan megoldja a problémát.


– Éppen ma voltam a háziorvosnál. Nézze meg, ennyi receptet kaptam. A férjemnek 11-, nekem 12-féle gyógyszerem van – mutatta a köteget a 86 esztendős Bereti Béláné. – A fiunk Vásárhelyen dolgozik. Vele váltatjuk ki a gyógyszert. Csakhogy nem mindig tudja összeegyeztetni a munkaideje végét és a gyógyszertár nyitvatartását. Legutóbb is két nap múlva tudta csak hozni a gyógyszert. Eddig én váltottam ki. Ha jöttem a boltba, utána átsétáltam a patikába. A gyógyszerek mellett még antibakteriális kézmosót és gyógycukorkát is rendszeresen vettem. Nekünk jó volt az is, amikor a nyári időszakban a szabadságolások miatt csak 3 délután volt nyitva a gyógyszertár. Az is több volt, mint ami most van – hangsúlyozta az asszony.

 

– A létszámgondok mellett már a helyiség sem volt megfelelő patika céljára. Egy légtérben volt a gyógyszerkiadás, a raktár. Nem volt öltöző és mosdó sem – mondta Borsos József polgármester. – Köszönjük a Kamilla Patikának, hogy több mint két évtizeden keresztül biztosították a település gyógyszerellátását. Körvonalazódik a megoldás, hogy legyen helyben ismét fiókgyógyszertár, de ehhez még hónapokra, akár fél évre is szükség van.


Az önkormányzathoz közeli civil házban biztosítanánk az új helyet, ahol az érvényben lévő előírásoknak megfelelően lehetne kialakítani a gyógyszertárat. Hogy ki lesz majd az új szolgáltató, egyelőre nem tudjuk. A hozzánk legközelebb eső patikával fogjuk először felvenni a kapcsolatot. Ha ők nem vállalják, akkor haladunk Vásárhelyen beljebb, ahogy ezt a szabályozások diktálják – fogalmazott Borsos József.


Az önkormányzat és a háziorvos addig is segítik a gyógyszerbeszerzést. – Aki másképp nem tudja megoldani a gyógyszerkiváltást, annak segítünk. Ők az orvosi rendelőben adhatják le a recepteket. A vásárhelyi Agyag utcai patika vállalta, hogy összekészíti a csomagot, amelyből másnap mindenki a háziorvosi rendelőben veheti át a saját gyógyszerét. Mi, ha kell, a szállításban segítünk.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!