Életre szóló protézis készül

Hódmezővásárhely - Nem kell 10–15 évenként cserélni a beültetett protéziseket, és kevesebbet szenvednek az érintett betegek, ha a vásárhelyi Metrimed új szabadalmát elkezdik gyártani. A forradalmi protézisbevonat kifejlesztésére az akadémia kutatóintézete kérte fel a vásárhelyi vállalkozást.

Korom András

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete felkérésére – neves szakintézmények közreműködésével – olyan protézisbevonatot fejleszt a vásárhelyi Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft., amelyet a betegek szervezete teljesen elfogad, azaz a testükbe beültetett implantátumokat várhatóan nem kell majd 10–15 évenként újabb műtéttel kicserélni. Ez azért forradalmi újítás, mert kevesebbet szenvednek az érintett betegek.

– A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet keresett meg bennünket azzal, találjunk ki olyan új bevonatot, amely segít abban, hogy a szervezet sajátjának tekintse a beépített protéziseket – vázolta a kutatás irányát Blaskovics Ferenc (71). A Metrimed Kft. ügyvezető igazgatója részleteket nem akart elárulni, mert még csak a szabadalmaztatási eljárás előtti kísérleteket végzik. Annyit elárult, hogy a 3 éves kutatás-fejlesztési program, amelyet egy hattagú konzorcium – köztük az ELTE Kémiai Intézete, s több kutatóbázis, így a Szegedi Tudományegyetem 4 részlege – folytat, biztató eredményeket ígér. A cégvezető úgy vélte, 3 éven belül megkezdődhet a bevonat klinikai alkalmazása.

Kevesebbet szenvednek majd a betegek, ha a vásárhelyi Metrimed új szabadalmát elkezdik gyártani. Fotó: Segesvári Csaba

Kevesebbet szenvednek majd a betegek, ha a vásárhelyi Metrimed
új szabadalmát elkezdik gyártani. Fotó: Segesvári Csaba

A Metrimed legújabb fejlesztése az a térdprotézis, amely úgy mozog, mint az eredeti. A cég elsősorban nagyízületi implantátumokat készít, csípő- és térdízületei, gerincimplantátumai külföldön is keresettek.

– A legújabb fejlesztéseink közé tartozik a gerinc-, illetve a mobil nyaki implantátum – mondta Blaskovics Ferenc.

– Ezek segítségével szinte teljesen és fájdalommentesen visszaáll az ízületek mozgástartománya.

Díjazott cég és cégvezető

Az 1986 óta működő, ma 38 dolgozónak kenyeret adó cég innovatív tevékenységét már innovációs Presztízs Díjjal, a Magyar Termék Nagydíjjal, Formatervezési díjjal is elismerték, a cégvezető pedig nemrégiben Gábor Dénes-díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!