Megérkeztek a Csernus-képek Hódmezővásárhelyre

Hódmezővásárhely - Megérkeztek tegnap a megújult vásárhelyi Tornyai János Múzeumba Csernus Tibor festőművész alkotásai.

Munkatársunktól

A mintegy 100 darabos kollekciót először láthatja Magyarországon a nagyközönség – a félmilliárd forint értékű kiállítási anyagban lesznek a kakasszéki születésű üzletembernek és műpártolónak, Kovács Gábornak, a KOGART alapítójának személyes gyűjteményéből származó festmények, illetve a KOGART-gyűjteményből a Csernus-hagyaték legjelentősebb művei is.

Megérkeztek a Csernus-képek Hódmezővásárhelyre. Fotó: MTI/Rosta Tior (galéria)


Csernus Tibor párizsi műtermének mását is berendezik a Tornyai-múzeumban – hallottuk tegnap [namelink name="Fertőszögi Péter"] művészettörténésztől, a [namelink name="Kovács Gábor"] Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnökétől. Többek között az a gurulós szék is látható lesz, amelyen az utolsó éveiben a művész alkotott. Csernus Tibor legjelentősebb műveiből egy szép és exkluzív tárlatot szeretnénk összeállítani – jegyezte meg a művészettörténész. A vásárhelyiek szeptember elsején 15 órától láthatják a kiállítást a Tornyai-múzeumban.

Megérkeztek a Csernus-képek Hódmezővásárhelyre. Fotó: Török Anita (galéria)


Csernus Tibor (1927–2007) több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Már fiatal korában Magyarországon külön iskola jött létre körülötte, Párizsban pedig olyan új festői világot alakított ki, amely Európában és a tengerentúlon egyaránt egyedülálló. Csernus 1964-től egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig alkotott a francia fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!