Négy bandában fújja a 16 éves vásárhelyi szaxis

Hódmezővásárhely - Az RTL Klub Reggeli című műsorában is zenélt már a 16 éves vásárhelyi Erdélyi Péter, aki 2007-ben az ország legjobb ifjú szaxofonosa lett. A Bethlenes diák 4 együttesben játszik, és már most gőzerővel készül, hogy tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakán folytassa.

Szűcs Csaba

Megnyerte az országos zeneiskolai szaxofonversenyt a tizennyolc év alattiak korcsoportjában a hódmezővásárhelyi Erdélyi Péter – adta hírül a delmagyar.hu 2007 novemberében. Az akkor 14 éves fiú mindenképp részt akart venni a rangos megmérettetésen, pedig csak 4 éve tanult zenélni. – Jól díszítette a szólóit, megérdemelten győzött – mondta róla felkészítő tanára, Almási István, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanára – és a város egyik alpolgármestere. A verseny óta azonban eltelt közel két év, kíváncsiak voltunk, hogyan alakult Peti zenei karrierje.

- Az első helyezésemnek számos hozadéka lett – újságolta boldogan a Bethlen Gábor Református Gimnázium most 16 éves diákja. - Részt vettem egy budapesti szaxofonos napon, amelyen profi zenészekkel együtt, köztük a magyar származású Tony Lakatossal, a jazz világpolgárával, lehetett muzsikálni. Fantasztikus élmény volt, rengeteget tanultam ott! - tette hozzá Péter, aki később egy egyhetes szaxis táborban is járt.

Jazz és sport

A tehetséges ifjú vásárhelyi szaxofonosnak, Erdélyi Péternek nem múlik el úgy nap, hogy ne hallgatna jazzt és ne mozogna. – A zenéléshez tüdő kell, amelyet a sport fejleszt, ráadásul egy kis edzés után a tanulás is könnyebben megy – mondta Peti, aki teniszezik és kosárlabdázik. A 16 éves fiú egyébként több osztálytársával megszerettette a jazz zenét, ráadásul egyik barátja ennek hatására kezdett el szaxofonon tanulni.

Emellett bevették az Acid Artz nevű vásárhelyi együttesbe, amely főként acid jazzt és funky-t játszik. Előbbi a 70-es évek diszkóelemeire építkezik. Péter a 10 tagú zenekar legfiatalabb tagja, ő a tenorszaxofonos. Rendszeresen koncerteznek, tavaly még az RTL Klub Reggeli című műsorában is szórakoztatták a tévénézőket. Két dalt játszottak el, a kamerák előtt pedig nagyon izgultak.

Erdélyi Péter a Jazz on Five-ban, a városi fúvószenekarban és az április 17-én debütált Bethlen Jazzbandben is muzsikál még, de egy jótékonysági esten fellépett a nagy múltú Promenád Dixielanddel is. A 4 együttessel nehéz összeegyeztetni a próbákat, főként hétvégén jönnek össze, de a 10. osztályos fiú minden nap gyakorol otthon egy-két órát. Kertes házban él a családjával, így a szomszédokat nem zavarja hangszerével, sőt amióta hangszigetelték a szobáját, akár este 10 után is fújhatja. Szükség is van a gyakorlásra, a Jazz on Five-ban ugyanis ő a szólista. Közben klarinéton is elkezdett tanulni, de a zongorával is ismerkedik.

– A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakán szeretnék majd továbbtanulni, ehhez már most elkezdtem a felkészülést – árulta el Peti, aki a napokban egy megyei versenyen bizonyult a legjobb szaxisnak. – A zene mellett nagyon érdekel az angol nyelv, és terveim közt szerepel a Külkereskedelmi Főiskola elvégzése is.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/c/C/i/o/thumb_cCio1SClwUlvhwsfRAMP0g/7.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DGf59RIvPp7f4gX4kK200FDxU8IfDLAicfUHTyPdTg7H22k561DmNLdlylwK45bcDYvz-0erd2ZgwTV1yudtex9GmY1-3g5_v3Un-oQUfieqhsxOcy3Y8VNarCJN027DZL5jFFDODon_jQ86BURLyycs0rpvib54fI6KY7qpf105MAql8zRekossIiCSh-q3-Sc0gdEmhIwoZRfc8OlSnttHl8YWp9NYv&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3DcCio1SClwUlvhwsfRAMP0g&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3DcCio1SClwUlvhwsfRAMP0g&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("cCio1SClwUlvhwsfRAMP0g");

// ]]>

Acid Artz a Reggeliben

Címkék#diák#Zene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!