Parkolóautomaták: üzemzavart is okozhat a hideg

Hódmezővásárhely - A hideg időjárás és a szakszerűtlen használat miatt mondják fel leginkább a szolgálatot a vásárhelyi parkolóautomaták. A meghibásodott készüléket azonnal jelzi az üzemeltető telephelyén működő komputer.

Korom András

Időnként nem működik egyik-másik parkolóautomata a vásárhelyi belvárosban, ahol jelenleg 45 készülék áll az autósok szolgálatában – panaszkodtak olvasóink. Leggyakrabban azt kifogásolták, hogy átpotyog rajtuk az apró, esetenként csak hibajelzés látható a kijelzőjükön vagy még az sem. Legutóbb a mindszenti Széll Pál levelét közöltük, aki az Andrássy utcán csak a harmadik automatánál tudott jegyet váltani.
Magyar József, a parkolóórákat üzemeltető Városellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: az automaták karbantartását végző szakember már reggel 7 órától körbejárja a belvárost, s ellenőrzi az automatákat, hogy azok a fizetőparkolás kezdetére, reggel 8 órára működjenek. Ha napközben meghibásodik valamelyik, azt a Városellátó Vámház utcai telephelyén működő komputer jelzi, s a szerelő 5–6 perc alatt a helyszínre ér.

Ha bepárásodik az automata pénzbedobónyílása, átpotyog rajta az aprópénz. Fotó: Karnok Csaba

Ha bepárásodik az automata pénzbedobónyílása, átpotyog rajta az aprópénz.
Fotó: Karnok Csaba

– A panaszok egy része az automaták természetes elhasználódásával kapcsolatos, illetve kezelési hiba is előfordulhat. Ha például valaki siet, egyszerre két 5 vagy 10 forintost próbál bedobni, s ezek beszorulnak. Volt már olyan is, hogy kifogyott a papír – mondta az ügyvezető. Az is előfordult már, hogy a kártyaleolvasó nyílásába akarta valaki bedobni az érmét, amivel rövidzárlatot okozott. A Cseresnyés-kollégiumnál álló automata pedig azért nem működött fél évig, mert a Démász fél éven keresztül nem javította meg az áramellátását biztosító vezetéket. Minden automatának belső fűtése van, így a pénzbedobó- és a jegy kivételére szolgáló nyíláson át kiáramlik a meleg. Itt lecsapódik a pára, s előfordult már, hogy emiatt nem fért be a pénz, vagy azt nem ismerte fel az automata, esetleg feltapadt a jegy. Reggelenként ezért a szakember jégoldót fúj ezekre a helyekre.

Magyar József hozzátette: egy bírósági állásfoglalás szerint, ha nem működik egy automata, akkor, ha azon feltüntették a két legközelebbi helyét, másik parkolóóránál vagy SMS-ben kell jegyet váltani.

Nem jellemző a rongálás

Már nem jellemző, hogy megrongálják a parkolóautomatákat. Korábban volt rá példa, hogy savval locsolták le, vagy pillanatragasztóval tömték el a pénzbedobó nyílását. A Kinizsi utcán hónapokkal ezelőtt csatornafedővel verték szét az egyik automatát. Azóta nem történt jelentősebb rongálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!