Vert csipke Hódmezővásárhelyről

Hódmezővásárhely - Gyermekkorában ki lehetett volna üldözni a világból a kézimunkával, később mégis ez lett a szenvedélye a vásárhelyi Pesti Katalinnak. A gépész üzemmérnök végzettségű nő 1988-ban sajátította el a csipkeverés fortélyait. A készítés módja a tizenhatodik századtól napjainkig semmit sem változott.

Szűcs Csaba

Tizenkilenc éve foglalkozik szabadidejében csipkeveréssel a hódmezővásárhelyi Pesti Katalin. A több évszázada népszerű, különleges kézimunka készítésének technikáját rajta kívül még néhányan ismerik a városban.

– Az általános iskolai háztartástan órákon fogtam először tűt és cérnát a kezembe, de nagyon nem szerettem kézimunkázni – mondja a gépész üzemmérnök végzettségű nő, aki dolgozott az egykori Hódgépnél is. – Kis kötényt és fejkendőt kellett készítenünk, elég csúnyácskára sikeredtek, de szerencsére a nagymamám kijavította a hibáimat. A főiskolán aztán néhány szobatársnőm kötéssel ütötte el üres perceit, nagyon megtetszett, én is elkezdtem vele foglalkozni. A népi hímzések öltés technikáját könyvekből akartam megtanulni, de végül csatlakoztam Váczi Gáborné szakköréhez. Ezután elvégeztem egy hímzőszakkör-vezetői tanfolyamot. A csipkeverés művészetével 1988-ban Makón ismerkedtem meg, ahol egyhetes tanfolyamon vettem részt. Az alapokat társaimmal együtt Mátray Magdolnától tanultam.

Pesti Katalin, csipkeverés közben. Nem mindenki tudja megtanulni.
Fotó: Tésik Attila

A vert csipke készítésének módja a tizenhatodik századtól napjainkig semmit sem változott. Alapanyaga kezdetben nagyon vékony, keményre sodort lenszál volt, ma különböző színű és textúrájú fonalakat használnak. A vert csipkét hengeres párnára helyezett mintarajz szerint a verő-pálcákra csavart fonalak változatos vetéseivel készítik, a munkához minimum négy verőke szükséges. A változatos minták kialakításához gombostűk is kellenek, ezekkel rögzítik ugyanis a végpontokat.
Pesti Katalin elmondta, a csipkeverés időigényes foglalatosság, egy huszonkét pár verőkével készülő szalagcsipke például egy óra alatt hat, legfeljebb nyolc centimétert növekszik. A készülő csipkének mindig a fonákját látja. A munkához rengeteg fényre van szükség. Ennek ellenére a szemet annyira nem erőlteti meg, a sok ülésben viszont elgémberedhetnek az ember végtagjai, így nem árt közben néha egy kis pihenőt tartani. Tisztítása elég nehéz, nagy szakértelmet igényel. Hozzátette, a csipkeverést nemcsak műveli, hanem oktatja is, emellett bemutatókat tart itthon és külföldön egyaránt. Tervei között szerepel egy önálló kiállítás megszervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!